Aansluiting elektriciteit: compleet overzicht
Bij nieuwbouw speelt de aansluiting van de elektriciteit een belangrijke rol. De netbeheerder is hier verantwoordelijk voor. Daarnaast zijn er ook verplichtingen waar je zelf aan zult moeten voldoen. Ook bij een verbouwing waarbij de bestaande elektriciteitsaansluiting verzwaard of uitgebreid moet worden zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Op deze pagina lopen we stap voor stap de voornaamste zaken door, inclusief een indicatie van de kosten én een gouden tip hoe je geld kunt besparen. Neem gratis contact op met onze elektriciens.
Beginnen met elektriciteit aansluiten
Alvorens de woning wordt aangesloten op het netwerk ben je als eigenaar verantwoordelijk voor de voorbereiding van de aansluiting. Hier zijn de stappen die daarbij doorlopen worden:
1. Werfkast plaatsen
Allereerst zal er een werfkast geplaatst moeten worden. Dit is een tijdelijke stroomvoorziening voor de werkzaamheden die op de werf uitgevoerd worden. Een werfkast kan gehuurd worden voor pakweg 10 tot 15 euro op maandbasis. De keuring en BTW zijn hierin nog niet inbegrepen. Een andere optie is stroom aftappen bij de buren, dit is een alternatief dat je flink wat geld kan besparen. Zorg wel voor duidelijke afspraken en de installatie van een los stroom meetapparaat om het verbruik te registreren. Als je een werfkast wilt plaatsen en graag wat meer informatie wilt inwinnen kun je terecht bij een elektricien bij jou in de buurt via deze pagina.
2. Tijdelijke aansluiting maken
Voordat de werfkast in gebruik kan worden genomen zal er een voorlopige aansluiting aangevraagd moeten worden bij de lokale netbeheerder. Dit is Infrax of Eandis in Vlaanderen, en Sibelga voor een woning in Brussel. Je kunt direct de standaard aansluiting in orde brengen, het regelen van de volledige administratie kan namelijk wat tijd in beslag nemen.
3. Energiebocht / aansluitbocht plaatsen
Een energiebocht of een aansluitbocht is een combinatie van vijf kunststof buizen die met elkaar in verbinding staan met als doel elektriciteit, televisie kabel, telefonie, water en aardgas naar de woning te brengen. Deze bocht is verplicht om te plaatsen bij een eengezinswoning. Vaak zal deze bocht door de aannemer worden geïnstalleerd, het is ook mogelijk om deze zelf te plaatsen. De aansluitbocht moet in de fundering gewerkt worden en zal iets boven de vloer uitsteken. Daarbij moet je de volgende zaken in acht nemen:
- De bovenzijde van de openingen moeten minimaal 60 cm onder het definitieve maaiveld blijven.
- De openingen moeten nauwkeurig afgedicht worden met verwijderbare stoppen.
- Iedere opening die van of naar de aansluitbocht leidt moet minimaal 30 cm boven de afgewerkte vloerpas uitsteken. Via de energiebocht zullen de toevoerkanalen de woning binnenkomen.
4. Aansluitplaat
Het is van belang om alle nutsvoorzieningen te monteren op een aansluitplaat van multiplex. Deze dient op een plek geïnstalleerd te worden die droog en bereikbaar is, en zich zo dicht mogelijk bij de openbare weg bevindt. Vaak wordt deze aansluitplaat bij de ingang, de berging of de garage geplaatst. Deze multiplexplaat moet minimaal 1,8cm dik zijn, 1,8m hoog en 1,2m breed.
Permanente elektra aansluiten
Er zijn verschillende redenen om in een vroeg stadium de permanente aansluiting al aan te vragen. Zo kan het een tijdje duren alvorens de administratie geregeld is, en voordat je een offerte ontvangt. Wanneer de aanvraag ingediend is, zul je een overzicht ontvangen van het voorbereidend werk dat uitgevoerd moet worden. Ook de technische eisen staan hierin vermeld, je weet dus precies waar je aan toe bent. Wanneer er sprake is van renovatiewerken kun je ook de elektra laten aanpassen. In dat geval is het ook verplicht om de vernieuwde installatie te laten keuren voordat je deze in gebruik mag nemen. Zo werkt de procedure bij aanvraag van de permanente aansluiting:
Dit heb je nodig voor de elektriciteitswerken
Wanneer je de aanvraag indient is er een keuze tussen twee draden / 230V / 1-fase of vier draden / 230-400V / 3-fase. De keuze is afhankelijk van het type elektrische apparatuur die je gaat installeren en het aantal apparaten. Een 3-fase aansluiting is krachtiger maar kost ook meer. Voor normale gezinswoningen kun je met een 1-fase aansluiting volstaan. Als je overweegt in een later stadium zonnepanelen toe te voegen kun je kiezen voor een meerfase aansluiting die op 1-fase wordt aangesloten. Je kunt deze later dan uitbreiden naar behoefte.
Laat je vrijblijvend adviseren door elektriciens bij jou in de regio. Ga direct naar onze offerte pagina en vraag vandaag nog prijzen op. Gratis en zonder verplichtingen!
Zorg dat je alle informatie compleet hebt verzameld
Je zult de volgende informatie moeten overleggen bij de netbeheerder voor een juiste prijsopgaaf:
- De locatie / ruimte van de elektriciteitsmeter.
- De afstand tussen de rooilijn en gevel.
- Een inplantingsplan.
- Een grondplan van het meterlokaal.
- Fotomateriaal.
Vervolgens kun je de website van jouw netbeheerder bezoeken om de aanvraag in te dienen. Je zult ter bevestiging een e-mail ontvangen.
Prijzen opvragen
Het dossier zal door de netbeheerder worden samengesteld, die zal tevens een offerte opmaken. Je zult van de distributienetbeheerder de EAN-code die bij de meter hoort ontvangen. Daarnaast zul je de instructies krijgen om de aansluiting op de juiste wijze ten uitvoer te brengen. Hier is een voorstel voor de uitvoeringstermijn aan gekoppeld. Je kunt vervolgens de offerte accepteren.
Energieleverancier kiezen
Je kunt via internet een energiecontract aanvragen, daarvoor gebruik je de EAN-code van de meter. Voer deze handeling uit voordat de distributienetbeheerder aan huis komt om de meters in werking te stellen.
Afspraak maken
Na afronding van de complete voorbereiding kun je vervolgens een afspraak inplannen met de netbeheerder. Die draagt zorgt voor de aansluiting van de rooilijn tot aan de straat. De installatie zal daarna gekeurd worden, wanneer deze voldoet aan de AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) en nadat je de keuze voor een energieleverancier hebt gemaakt zal de aansluiting permanent worden.
Wat kost een elektriciteit aansluiting?
De totale kosten zijn voor een groot deel afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt. Bij een normale eengezinswoning zal een 1-fase aansluiting doorgaans volstaan. Dit is voldoende voor de verlichting in huis en de standaard huishoudelijke apparatuur. Voor een standaard 1-fase aansluiting met een maximaal vermogen dat lager ligt als 10 kVA betaal je doorgaans tussen 850 euro en 1000 euro. Dit bedrag is afhankelijk van de netbeheerder. Voor huishoudens die behoefte hebben aan een meer krachtige stroomvoorziening kun je kiezen voor een 3-fase aansluiting die een vermogen levert van 27,68 kVA. Hier hangt een prijskaartje aan van pakweg 2000 euro inclusief bijbehorende studiekosten die liggen tussen 350 euro en 700 euro. Dit is een vereiste bij meer complexe aansluitingen.
Prijzen vergelijken kan je geld besparen
Als je graag geld wilt besparen en toch de elektriciteitswerken professioneel wilt laten uitvoeren, dan kun je via onze gratis offerte service door meerdere aannemers een vrijblijvende offerte laten uitbrengen. Zo kun je diensten en tarieven met elkaar vergelijken van erkende elektriciens bij jou in de buurt.
Ga direct naar de offerte pagina en vraag prijzen aan voor elektriciteitswerken.