Elektrische vloerverwarming installeren, onderhouden en herstellen

Verwarming met elektrische apparatuur komt vaak voor, elektrische vloerverwarming is niet de meest bekende oplossing maar misschien wel de meest effectieve. Het is goedkoop in aanschaf, eenvoudig te installeren, elektrische vloerverwarming is onderhoudsvriendelijk en mocht er een defect zijn is dit door een elektricien eenvoudig op te lossen. Op deze pagina leggen we uit welke mogelijkheden er zijn.

Voor gratis en vrijblijvende offertes van meerdere elektriciens bij jou in de buurt kun je terecht op onze offerte pagina. Vergelijk eenvoudig mogelijkheden en prijzen van diverse aanbieders.

Voordelen van elektrische vloerverwarming

In principe zijn alle pluspunten van een standaard vloerverwarming die werken met mazout of gas ook van toepassing op elektrische vloerverwarming. Denk aan:

 • Een goede verdeling van warmte door de gehele ruimte.
 • In vergelijking met traditionele vormen van verwarming levert een verwarmde vloer hetzelfde behaaglijke gevoel met 1 tot 2 graden minder.
 • Vloerverwarming is meer energie efficiënt in vergelijking met andere vormen van verwarming waarmee het een duurzame oplossing is.
 • Er zijn geen zichtbare verwarmingselementen zichtbaar die het interieur minder aantrekkelijk maken.

Dit zijn de algemene voordelen van vloerverwarming, dan zijn er nog enkele pluspunten om te kiezen voor een elektrische verwarming:

 • Er is geen waterleiding nodig die naar de te verwarmen ruimte leidt.
 • Het is niet nodig het systeem op de CV ketel aan te sluiten.
 • Het materiaal is zeer dun, en kan bij tegels zelfs in de lijm verwerkt worden.
 • Bij verbouwingen of renovaties kan het systeem eenvoudig over een reeds aanwezige vloer geplaatst worden.
 • Het systeem is geschikt voor diverse materialen vloerbedekking waaronder beton, natuursteen en keramiek.
 • De prijs voor elektrische vloerverwarming is erg gunstig.
 • De installatie is snel uit te voeren door een ervaren elektricien.

Een voordeel en tegelijkertijd nadeel is de snelle opwarming. De warmte is zeer snel voelbaar, maar wanneer de verwarming uitgeschakeld wordt koelt de ruimte ook weer vrij snel af. Wanneer er een vinyl vloerbedekking ligt of tapijt is dit type verwarming doorgaans niet de beste oplossing.

Mogelijkheden met vloerverwarming op elektriciteit

Er zijn drie mogelijkheden te onderscheiden bij elektrische vloerverwarming:

 • Verwarming met kabels: Deze kabels lijken op de traditionele buizen die normaliter gevuld worden met warm water, maar ditmaal gaat er stroom doorheen. De bekabeling kan in sleuven gelegd worden in de vloer, of in de chape. Wanneer je graag wilt dat de warmte langer in de ruimte blijft hangen is dit een geschikte optie. Er is wel hak- en breekwerk nodig om dit type verwarming te installeren.
 • Verwarming met folie: Vloerverwarmingsfolie is met name een oplossing bij vloeren van laminaat of parket. Hout is geen goede geleider en houdt warmte niet lang vast, deze eigenschappen sluiten aan op de werking van vloerverwarmingsfolie.
 • Verwarming met matten: Dit zijn glasvezelmatten die naast glasvezel ook voorzien zijn van elektrische bekabeling. Dit lijkt enigszins op de eerste methode maar dan met kabels die een kleinere diameter hebben en met meer compacte lussen verwerkt zijn in de mat. Deze vloerverwarmingsmatten kunnen op een reeds aanwezige chape of vloer worden aangebracht. Het is mogelijk om deze matten af te werken door een aanvullende chape aan te brengen of in de lijm van een tegelvloer.

Vraag direct meerdere offertes aan bij elektriciens in de regio via onze handige offerte pagina. Deze service is geheel gratis en vrijblijvend te gebruiken.

Zelf installeren of door een elektricien?

Een voordeel van alle soorten elektrische vloerverwarming is de eenvoudige wijze van plaatsen, alleen met de kabel methode is er vaak wat meer werk nodig. Toch adviseren we voor deze klus een ervaren elektricien in te schakelen. Wanneer de verwarming eenmaal geïnstalleerd is kan deze lastig of geheel niet bereikbaar zijn. Wanneer er bij de installatie iets niet blijkt te kloppen kan dat voor grote problemen zorgen. Het is mogelijk om de elektrische vloerverwarming op een reeds aanwezige stroomkring te plaatsen zolang de aansluiting geaard is. Wanneer een perfecte afwerking niet nodig is, kun je zelfs de aansluiting maken met een standaard stopcontact dat reeds aanwezig is. Toch heeft het de voorkeur om een extra kring voor deze toepassing aan te leggen. Het is dan mogelijk om deze kring te gebruiken voor elektrische vloerverwarming in meerdere ruimtes.

Elektrische vloerverwarming onderhoud

Naast de goedkope aanschafprijs is het ook een zeer onderhoudsvriendelijk product. Wanneer je ervoor kiest om de elektrische verwarming aan te sluiten op een aparte stroomkring is het mogelijk om van tijd tot tijd het systeem door te laten meten. Dit kan een elektricien combineren met controle van de thermostaat.

Wat is het zwakke punt van deze verwarming?

Ieder systeem heeft een zwakte, bij een elektrische vloerverwarming is dit doorgaans de thermostaat. Het is mogelijk dat de temperatuurregeling na verloop van tijd niet juist meer functioneert. Dit kan opgelost worden door de thermostaat te vernieuwen, reparatie door een erkend elektricien kan ook een optie zijn. Het is niet verstandig om twee thermostaten in dezelfde ruimte te plaatsen. Omdat ze invloed uitoefenen op elkaar zal het energieverbruik toenemen. Houd hier rekening mee wanneer er een aanvullende verwarming geïnstalleerd wordt, bijvoorbeeld als bijverwarming.

Informeer naar alle mogelijkheden en prijzen door meerdere offertes aan te vragen bij elektriciens in de omgeving. Dat kan gratis en zonder verplichtingen via onze offerte pagina.