Elektrische convectoren installeren, onderhouden en herstellen

Een moderne elektrische convector is tot meer in staat dan een kleine ruimte bijverwarmen. Ze kunnen ook gebruikt worden als primaire verwarming in iedere ruimte van het huis, daarnaast zijn ze onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te installeren. Op deze pagina leggen we uit hoe elektrische convectoren werken en waar je verder rekening mee moet houden bij installatie en onderhoud.

Werking van een elektrische convector

Technisch gezien is een elektrische convector een vrij eenvoudig toestel. Het werkt met warme lucht die opstijgt door in een convector draden, staafjes of plaatjes te verwarmen. De warme delen in de convector zullen koude lucht aanzuigen van onder het toestel. Deze koude lucht gaat langs de warme delen die vervolgens de hitte afgeven aan de lucht. deze lucht stijgt door circulatie naar boven uit het apparaat en zal zo de ruimte verwarmen. Deze ruimte zal zeer snel opgewarmd worden omdat de luchtcirculatie direct tot stand wordt gebracht.

Op zoek naar een gespecialiseerde elektricien die een elektrische convector kan installeren, repareren of onderhouden? Vraag dan gratis offertes aan bij aannemers in jouw omgeving via onze offerte pagina.

Plaatsing van een elektrische convector

Er zijn meerdere voordelen bij deze toestellen, het voornaamste pluspunt voor veel gebruikers is de eenvoudige wijze van plaatsing. Daarbij moet wel rekening worden gehouden dat een convector op elektriciteit bij voorkeur op een eigen stroomgroep wordt geplaatst. Hoewel het mogelijk is om een toestel via een stopcontact op een aanwezige stroomkring aan te sluiten is dit niet aan te bevelen, dit kan namelijk tot overbelasting leiden.

Let op: Hoewel het mogelijk is om elektrische convectoren aan te sluiten op een bestaand stopcontact, is het beter om deze aan te sluiten op een eigen stroomkring.

Een model aan de wand of een staand model kan als bijverwarming worden gebruikt, bijvoorbeeld in de keuken, op de veranda of in de badkamer. Wanneer het de bedoeling is om grotere ruimtes te verwarmen met toestellen die tot 2000 Watt per convector leveren kun je beter een erkende elektricien inschakelen die het systeem zal installeren. De professionals weten precies welke aansluitingen en draden er toegepast moeten worden in verband met de weerstand van zekeringen, Er zal ook rekening worden gehouden met het vermogen dat de elektriciteitsinstallatie levert.

Zelfde prijs, meer service

Voor zowel particulieren als voor zakelijke klanten kan het voordeel bieden om de apparatuur via een elektricien aan te schaffen. Niet alleen kan deze specialist precies bepalen welk type je nodig hebt, deze bedrijven kunnen vaak tegen scherpere prijzen producten inkopen omdat ze met hogere volumes werken. Het prijsverschil betaalt vaak al voor een groot deel de kosten voor een professionele installatie.

Vraag direct offertes op bij professionele installateurs in de regio en vergelijk op je gemak de prijzen. Deze dienst is geheel gratis en verplicht je tot niets.

Onderhoud van convectoren

In principe is er weinig onderhoud vereist aan een elektrische verwarming. Houd het verwarmingselement vrij van stof en je zult jarenlang probleemloos genieten van directe warmte en meer wooncomfort. Toestellen die op de vloer worden geplaatst zullen wat meer stof aantrekken dan modellen die aan de wand bevestigd worden. Wanneer convectoren vervuild raken kunnen ze vervelend gaan ruiken of een vieze afzetting op de muren achterlaten.

Mogelijke problemen van convectoren

Deze verwarmingsapparaten functioneren zonder onderdelen die bewegen. Daarmee zijn het zeer geluidsarme apparaten die lang meegaan omdat er weinig slijtage op kan treden. Zoals bij ieder gebruiksvoorwerp kunnen er gebreken ontstaan, dit zijn de drie meest voorkomende mankementen:

 • Thermostaat: Als er problemen ontstaan bij het verwarmen en de gewenste temperatuur niet meer wordt gehaald kan dit aan de thermostaat liggen. Dit is door een elektricien vlot te verhelpen door een nieuwe thermostaat te plaatsen.
 • Verwarmingselement: Wanneer blijkt dat het verwarmingselement niet meer (goed) werkt en aan vervanging toe is betekent dat meestal een complete vervanging van de convector. Vervanging of reparatie is vaak zo kostbaar dat een nieuwe verwarming op de lange duur goedkoper uitvalt.
 • Bediening defect: Wanneer het niet meer mogelijk is om de elektrische verwarming op de normale wijze in te stellen, kan het bedieningspaneel door de elektricien worden nagekeken. Het kan voorkomen dat er stof of vuil in de knoppen is gekomen, of er kan een mankement zijn ontstaan in de draden.
 • Populaire merken elektrische convectoren

  Dit zijn de meest gangbare merken convector waar ervaren elektriciens mee overweg kunnen:

  • Aterno
  • Dimplex
  • Flandria
  • Frico
  • Jaga
  • Nobo
  • Rinnai
  • Stiebel Eltron
  • Thermor
  • Zehnder