Elektrische boiler plaatsen, herstellen en vervangen

Bij een elektrische boiler wordt nog steeds vaak gedacht aan een eenvoudig alternatief voor ruimtes waar geen standaard warm water beschikbaar is. De moderne boilers op elektriciteit kunnen overal in huis voor warm water zorgen.

Werking van elektrische boilers

Deze boilers werken met een waterreservoir die op basis van stroom verwarmd wordt. Hiervoor zijn twee methoden beschikbaar:

 1. Boiler met natte weerstand: Het verhittingselement staat in direct contact met het water.
 2. Boiler met droge weerstand: Het verhittingselement staat niet direct in contact met het water omdat er een buis of flens tussen het element en het water wordt geplaatst.

Het volume van de tank kan variƫren op basis van de behoefte. In de keuken zal een bescheiden elektrische boiler met een inhoud van 75 liter al ruim voldoende zijn. Wanneer de boiler gebruikt wordt voor al het warme water moet je uitgaan van 50 liter voor twee personen met 50 liter extra voor iedere aanvullende gebruiker. Wanneer je bovengemiddeld veel water verbruikt mag je 25 liter extra rekenen per gebruiker.

Vraag direct offertes op bij ervaren installateurs in de omgeving en vergelijk de diensten en tarieven van elektriciens. Dit gaat eenvoudig, gratis en snel via ons offerte formulier.

Waarom kiezen voor een elektrische boiler?

Een boiler op elektriciteit kan door het hele huis geplaatst worden, er is slechts een watertoevoer nodig en een elektriciteitsaansluiting. Zo kan de afstand van de warmwaterboiler en de locatie waar het water nodig is zeer beperkt blijven. Dat betekent geen verlies van energie meer door koude buizen. Dit soort boilers zijn niet geschikt om als centraal systeem in huis te gebruiken, het is specifiek voor plaatselijk gebruik. Een bijkomend voordeel is dat er geen gevaarlijke gassen nodig zijn om de warmte op te wekken.

Kun je deze boiler zelf installeren?

Wanneer het een compacte elektrische boiler betreft met een beperkte inhoud is het zeker mogelijk om deze zelf te installeren mits je een beetje handig bent met klussen in huis. Wanneer het grote apparaten betreft met 150 liter of meer inhoud kun je dit beter door een professioneel installatiebedrijf laten uitvoeren. Die weten precies op welke wijze de machine aangesloten moet worden met de juiste kabels, bedrading en zekeringen. Let naast de elektra ook op een goede bevestiging aan de waterleiding, anders kunnen er lekkages ontstaan.

Elektrische boiler onderhouden

Warmwaterboilers hebben weinig onderhoud nodig. Een veelvoorkomend mankement is de ophoping van kalk. Dit komt doorgaans voor bij een elektrische boiler die werkt op basis van natte weerstand, hoewel kalkaanslag ook kan ontstaan bij boilers met een droge weerstand. De kalkaanslag zal zich niet direct op het verhittingselement hechten maar op de buis of flens en mogelijk ook op de wanden van de tank. Dit kan met een waterverzachter worden voorkomen. Bij een volledig onderhoud van een elektrische warmwaterboiler worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

 • Kalkaanslag die zich op het verwarmingselement heeft afgezet wordt verwijderd.
 • Indien van toepassing wordt ook de kalk in het reservoir verwijderd.
 • De status van de waterleiding wordt gecontroleerd.
 • De weerstand wordt gecontroleerd, indien nodig wordt deze vervangen.
 • Alle elektrische onderdelen worden gecontroleerd en waar nodig hersteld.

Bij ketels op gas en ketels op mazout geldt er een wettelijke verplichting om deze te laten onderhouden, dit is niet van toepassing op een elektrisch toestel. Dat neemt niet weg dat periodiek onderhoud zeker aan te bevelen is, anders loop je het risico dat je het plotseling zonder warm water moet stellen. Let altijd op de instructies vanuit de installateur of leverancier. De frequentie voor periodiek onderhoud hangt af van de hoeveelheid water dat gebruikt wordt en de hardheid van het water, gemiddeld genomen is eenmaal per twee jaar voldoende. Een waterontharder installeren kan zeker in combinatie met een elektrische boiler voordeel bieden. Niet alleen zal de boiler langer meegaan, er is ook minder onderhoud nodig aan het apparaat.

Elektrische boiler repareren

Over het algemeen mag je stellen dat elektrische warmwaterboilers een lange levensduur hebben, op basis van een periodieke controle zal er doorgaans ook weinig reparatie nodig zijn. Als er toch reparaties uitgevoerd moeten worden is dit door een specialist met kennis van zaken meestal eenvoudig te herstellen, de kosten zullen ook beperkt zijn. Daarbij is het verhittingselement het meest kwetsbare onderdeel dat bij uitval vervangen moet worden. Dit is te merken wanneer er alleen nog maar lauw water uit de kraan komt, of er helemaal geen warm water meer uit de kraan stroomt. Een ander gebrek dat regelmatig voorkomt is de thermostaat die het kan begeven. Dit onderdeel regelt het verhittingselement dat voor de juiste temperatuur van het water moet zorgen.

Vergelijk prijzen van elektriciens in de regio, vraag via onze offerte pagina geheel gratis en vrijblijvend offertes op bij meerdere aanbieders.

Populaire merken elektrische boiler

Dit zijn de gangbare merken warmwater boilers waar elektriciens diensten voor kunnen verlenen:

 • ACV
 • Ariston
 • Begetube
 • Bulex
 • Chaffoteaux
 • Honeywell
 • Itho Daalderop
 • Junkers
 • Oertli
 • Remeha
 • Tempolec
 • Uponor
 • Vaillant