Elektriciteitskeuring bij een huis verkopen

Bij de verkoop van een woning is het mogelijk dat de elektrische installatie gekeurd moet worden. Op deze pagina leggen we uit welke stappen ondernomen worden bij een elektriciteitskeuring, en in welke gevallen een keuring verplicht is.

Prijzen opvragen voor elektriciteitswerken? Bezoek onze homepagina voor meer informatie elektriciteitswerken.

elektriciteitskeuringen bij het verkopen van een huis

Is een elektriciteitskeuring verplicht bij verkoop?

Wanneer een woning wordt verkocht is het verplicht om als minimale vereiste een keuringsrapport of gelijkvormigheid verslag te overleggen. Als het een woning betreft die na 1 oktober 1981 gebouwd is zal dit verslag reeds voorhanden zijn. Dit zijn de gevallen waarin een nieuwe elektriciteitskeuring verplicht is:

 • Wanneer een woning wordt verkocht die voorzien is van een installatie die voor 1 oktober 1981 is geplaatst.
 • Als het een elektrische installatie betreft die dateert na 1 oktober 1981 met een keuringsrapport dat ouder is dan 25 jaar.
 • Bij wijziging of uitbreiding van de reeds aanwezige installatie.
 • In het geval van een verzwaring bij de aansluiting.
 • Als er een tijdelijke aansluiting wordt geplaatst, dit wordt een werfkast genoemd.

Bij de verkoop van een woning is het verplicht om een gelijkvormigheid verslag te overleggen.

verkoop woning elektriciteitskeuring

Wat is een wooneenheid?

Een elektriciteitskeuring is verplicht voor iedere wooneenheid. Dat is een leefruimte die voorzien is van een keuken of kitchenette, een douche en/of bad en een toilet. Denk hierbij aan huizen, studentenhuizen, vakantiehuizen, studio’s of serviceflats.

Kosten voor een elektriciteitskeuring

kosten elektriciteitskeuring bij het verkopen van een woning

De kosten voor een elektriciteitskeuring zijn afhankelijk van de omvang die de elektrische installatie heeft. Gemiddeld genomen vallen de kosten voor een keuring tussen 100 euro en 150 euro. Als je een nauwkeurige prijsopgave wilt ontvangen kun je via deze pagina gratis en vrijblijvend prijzen opvragen bij erkende installateurs.

Vereiste documenten

verplichte elektriciteitskeurings documenten bij verkoop van je huis

Dit zijn de papieren die je moet kunnen overleggen wanneer de woning verkocht wordt:

 • Een keuringsrapport of gelijkvormigheid verslag.
 • Het eendraadschema.
 • Het situatieschema.
 • De EAN code van de elektrische installatie. Kijk hiervoor op de energiefactuur.

Termen die je moet weten

 • Eendraadschema: Dit is een schema met duidelijke illustratie van een elektrische installatie. De stroombanen zoals vermeld in de installatie zijn opgenomen in dit schema.
 • Situatieschema: Dit is een schets die als aanvulling dient op het eendraadschema. Hierin is een compleet overzicht te vinden van de wandcontactdozen, lichtpunten, aftakdozen,
 • schakelaars en toestellen die gebruikt worden.
 • Keuringsorgaan: De elektriciteitskeuring dient uitgevoerd te worden door een orgaan dat is aangesteld door de Minister van Energie.

Hoe vindt een elektriciteitskeuring plaats?

De gemiddelde tijd die een elektriciteitskeuring kost is 30 minuten tot een uur. De stroom zal tijdelijk worden uitgeschakeld. De erkende keurings beambte moet toegang hebben tot de installatie. De eigenaar hoeft verder de woning niet voor te bereiden, er dient wel een een eendraadschema overhandigd te worden inclusief situatieschema. De elektrische installatie moeten overeenkomen met de schema’s, daarnaast wordt er gecontroleerd op:

 • De waarde van de spreidingsweerstand van de aardverbinding wordt bepaald.
 • De waarde van het algemeen isolatieniveau wordt bepaald.
 • Het schakelmateriaal wordt gecontroleerd, denk aan stopcontacten en schakelaars.
 • De differentieelschakelaars worden gecontroleerd.

De regels waaraan de installatie moet voldoen zijn vastgelegd in het Algemeen Reglement Elektrische Installaties (AREI). Wanneer een eendraadschema en/of een positieschema ontbreekt zul je eerst contact op moeten nemen met de controlerende instantie.

Procedure bij afkeuring

controle elektriciteitskeuring bij verkoop woning

Het is mogelijk om de woning te verkopen wanneer de elektrische installatie is afgekeurd, het keuringsrapport moet aan de nieuwe eigenaar overhandigd worden. Tijdens het tekenen van de notariële akte dient het keuringsrapport ofwel attest aanwezig te zijn. Daarnaast is het verplicht om de controlerende instantie die verantwoordelijk was voor de keuring ook te informeren. Daarbij moet er rekening worden gehouden met de datum die op de akte van verkoop vermeld staat. Vervolgens heeft de nieuwe eigenaar één jaar om de elektrische installatie volgens de regels aan te passen. Wanneer de gebreken gevaarlijk kunnen zijn zal de installatie eerst in orde gemaakt moeten worden alvorens de woning verkocht mag worden. Wanneer dit het geval is wordt dit vermeld in het keuringsrapport.

Vraag meerdere offertes aan voor elektriciteitswerken

Het is heel eenvoudig om meerdere offertes aan te vragen bij erkende elektriciens in de regio via onze gratis offerte service. Zo kun je eenvoudig prijzen opvragen, vervolgens zul je meerdere offertes ontvangen zonder verdere verplichtingen. Dat maakt vergelijken van prijzen en diensten voor elektriciteitswerken heel eenvoudig. Vul direct het offerte formulier in.