LED verlichting plaatsen
In het begin waren LED lampen niet meer dan eenvoudige vervangende lampen voor de oude gloeilampen die meer hitte produceren dan ze licht opbrengen. Tegenwoordig zijn er LED’s verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, op deze pagina leggen we uit welke mogelijkheden er zijn en wat de verschillen zijn tussen de verschillende LED technologieën en toepassingsmogelijkheden.
Wat zijn LED lampen?
LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, een diode die licht afgeeft. Het is een halfgeleider met een negatieve en een positieve pool die niet met elkaar in contact komen. Wanneer er stroom door de diode komt zullen deze polen samenkomen met als gevolg een reactie. Energie gaat tijdens deze reactie verloren met als gevolg productie van licht. De diodes worden in een compacte, transparante behuizing geplaatst die werkt als een prisma om een hogere lichtopbrengst tot stand te brengen. LED’s worden al tientallen jaren gebruikt als indicatielampje in allerlei apparaten, destijds was de lichtopbrengst van minder belang. Door verbeteringen kunnen de diodes nu ook ingezet worden als primaire bron van licht. Naast functionaliteit worden deze producten ook vaak ingezet als decoratief element. Denk aan sfeerlampen, LED-strips en multi-color RGB verlichting voor binnen en buiten gebruik.
LED kleuren
Door gebruik te maken van afwijkende materialen en vorm worden enorm veel kleuren mogelijk. Dit komt door een variatie van afstand en tijd van de stroom in de diodes. Door meer of juist minder stroom door de diode te sturen kan een enkele LED toch verschillende kleuren genereren.
Ben je op zoek naar een professionele elektricien die LED verlichting kan installeren? Ga dan naar deze pagina om gratis offertes aan te vragen bij professionals in de buurt.
RGB kleuren
Ondanks de mogelijkheden met kleuren met één diode zullen er doorgaans meerdere speciale LED’s gebruikt worden om een breed scala aan kleuren mogelijk te maken. Het RGB palet bestaat uit ongeveer 16.7 miljoen kleuren die we kunnen onderscheiden, door meerdere soorten LED’s te gebruiken is het mogelijk om al deze kleuren te creëren. Overigens zijn niet alle RGB diodes in staat om het volledige scala aan kleuren te genereren. Dit zijn de drie types RGB LED’s:
- Standaard RGB LED’s: Er worden drie primaire kleuren rood (R), groen (G) en blauw (B) op dezelfde diode geplaatst. Wanneer deze drie kleuren samen branden ontstaat er wit licht.
- RGB en witte LED: Hier wordt een losse witte LED aan toegevoegd voor een meer zuivere witte verlichting.
- RGBW LED: Dit is de meest geavanceerde technologie met zuiver licht in iedere gewenste kleurstelling.
Door lichtkleuren met elkaar te ‘mengen’ ontstaan er verschillende schakeringen. Rood en blauw vormt samen paars licht om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast speelt de omgeving ook een rol. Licht reflecteert op wanden, gordijnen en de rest van het interieur. Zo geeft een geel licht een ander effect op een witte muur dan op een groene muur.
Voordelen van LED verlichting
Er zijn meerdere pluspunten die overstappen naar deze moderne vorm van verlichting heel aantrekkelijk maken. Dit zijn de vier voornaamste voordelen:
- Laag energieverbruik: In vergelijking met een halogeenlamp met dezelfde lichtopbrengst zal een LED lampen slechts 10% energie verbruiken. Dat zul je dus merken op de energierekening.
- Gaat lang mee: Deze verlichting heeft een enorm lange levensduur, met gemiddeld 30.000 uur zul je jarenlang zorgeloos genieten van deze verlichting.
- Geen warmteopwekking: De ouderwetse gloeidraad is meer geschikt als verwarming dan als bron van licht. LED’s worden niet heet wat ze veel veiliger maakt, er is geen warmte opwekking en de omgeving zal er niet door verkleuren.
- Breed inzetbaar: De beperkte omvang van de diodes maakt deze lampen zeer flexibel in gebruik en plaatsing. Zo kun je naast functioneel licht ook LED-strips gebruiken als accent bij een televisie of trap, of kleine lampen voor in de keuken of badkamer.
LED-strips voor een accent
Net zoals bij veel lampen moeten LED’s ook warmte kunnen afvoeren, daarnaast zijn ze standaard ook niet geschikt voor een vochtige omgeving. Een LED is aan de achterzijde voorzien van een koeling. Zeker bij LED-strips voor buiten, bijvoorbeeld om traptreden goed zichtbaar te maken, moet je kiezen voor hoge kwaliteit producten die bestand zijn tegen de diverse elementen zoals regen.
LED types
Ieder soort LED heeft unieke eigenschappen en daarmee ook specifieke toepassingsmogelijkheden. Als eerste is er het onderscheid tussen netstroom op 230 Volt en laagspanning op 12 Volt, daarnaast zijn er deze drie types te onderscheiden:
- DIP: Dit is de oudste technologie met ook de laagste prijs. DIP LED’s gaan lang mee, maar na enkele duizenden uren neemt de lichtopbrengst geleidelijk af. Budget producten maken nog weleens gebruik van deze technologie.
- SMD: Dit is de huidige standaard, naast een gemiddelde levensduur van 30.000 branduren en vaak nog veel langer, behouden ze ook dezelfde lichtopbrengst. Op basis van de cijferaanduiding kun je de maat aflezen. Een SMD 5050 heeft een formaat van 5mm x 5mm.
- COB: Dit is de nieuwste en meest geavanceerde technologie. COB is niet meer zichtbaar als kleine afzonderlijke lampjes maar vormt een uniform licht. COB is de afkorting voor Chip On Board, bij deze lampen spelen alle elementen een rol. Denk aan de behuizing, de wijze van koelen en de chip die toegepast wordt.
Wanneer je de LED verlichting gaat aansluiten op de bestaande elektrische installatie is er onderscheid te maken tussen laagspanning of netspanning. Een ingebouwde chip maakt COD lampen dimbaar wat voordeel kan bieden.
Zelf doen of uitbesteden?
Oude lampen zijn eenvoudig te vervangen met LED lampen omdat ze gebruik maken van dezelfde fitting. Er is wel enige luchtdoorstroming vereist bij deze technologie, daarmee kan de plaatsing tot op de millimeter nauwkeurig effect hebben. Bij een uitgebreid lichtplan kan een professionele elektricien voor iedere ruimte en toepassing de juiste apparatuur aanbevelen, inclusief geavanceerde opties zoals koel licht, warm licht, multi-color RGB en dimmer installaties. In combinatie met domotica zijn er nog veel meer mogelijkheden zoals automatische activering met bewegingsdetectie of licht in de omgeving en voorkeuze programma's voor extra wooncomfort.
Vraag via deze pagina gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes bij professionele elektriciens in de regio.