Afgekeurde installaties (AREI)

Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) verplicht huiseigenaren om hun elektriciteitsinstallatie op bepaalde momenten te laten keuren. Bij een afkeuring zal er geen gelijkvormigheidsattest worden uitgereikt. Wat de mogelijkheden zijn bij een afgekeurde elektrische installatie kun je op deze pagina lezen.

Wat je moet weten over de elektriciteitskeuring

Allereerst zullen we in het kort de voornaamste punten opsommen bij een afkeuring, verder op deze pagina leggen we precies uit wat de mogelijkheden per situatie zijn.

 • Wanneer moet de installatie gekeurd worden?
 • Als een woning of appartement verkocht wordt.
 • Als een bestaande elektrische installatie uitgebreid wordt.
 • Als een bestaande elektrische installatie verzwaard wordt.
 • Als er een tijdelijke werfkast geplaatst wordt.
 • Als de elektriciteitsinstallatie ouder is dan 25 jaar.

Prijzen opvragen om elektriciteit te laten herkeuren? Ga naar deze pagina.

 • Wat wordt er gecontroleerd tijdens de keuring?
 • De EAN code en de aansluiting.
 • Het positieschema en het eendraadschema.
 • Waar de stopcontacten en lichtpunten geplaatst zijn.
 • De aarding en de differentieelschakelaars.

Op deze pagina kun je meer informatie vinden over het herkeuren van de elektriciteitsinstallatie.

Elektriciteitsinstallatie afgekeurd

Als de officiƫle controleur langskomt en een gebrek constateert zal dit in het keuringsrapport naar voren komen, en leidt dit tot een negatief keuringsrapport. Dat houdt in dat er geen gelijkvormigheidsattest toegekend zal worden. In dat geval zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de situatie:

Afgekeurd bij verkoop van een woning of appartement

Wanneer een woning of appartement verkocht wordt en de elektrische installatie wordt afgekeurd volgens de AREI richtlijnen, dan hoeft de verkopende partij niet deze installatie te laten herstellen. Voor de partij die koopt zijn er diverse keuzes:

 • Er kan worden besloten om de woning of appartement niet te kopen, laat deze reden vastleggen.
 • Er wordt een afspraak overeengekomen om de kosten af te trekken van de verkoopprijs op basis van een schatting. Deze schatting kan gemaakt worden door een erkende elektricien die een offerte kan uitbrengen voor de werkzaamheden.
 • Het is mogelijk voor de nieuwe eigenaar om de installatie alsnog in orde te brengen binnen een periode van 18 maanden.

Iemand die een huis koopt doet er goed aan in een vroeg stadium al het keuringsrapport aan te vragen.

Offertes aanvragen voor een herkeuring van de elektrische installatie kan via deze gratis te gebruiken offerte pagina.

Afgekeurd bij uitbreiding of verzwaring

Er zijn verschillende situaties waarin het nodig kan zijn om de bestaande elektriciteitsinstallatie te verzwaren of uit te breiden, denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen. Wanneer de installatie niet wordt goedgekeurd volgens de AREI richtlijnen is er een periode van 12 maanden om deze alsnog aan te passen. 12 maanden kunnen snel voorbij gaan, vraag daarom snel offertes aan bij erkende elektriciens in de regio. Er kunnen maanden tussen het aanvragen van een offerte en de herkeuring liggen door verschillende oorzaken zoals:

 • Je vraagt meerdere offertes aan en wilt deze rustig met elkaar vergelijken voordat er een beslissing wordt genomen.
 • Er zijn elektriciens die alvorens een offerte op te stellen graag eerst de installatie in werking willen zien.
 • Tussen akkoord en de elektriciteitswerken kan een wachtperiode zijn voordat de elektricien aan het werk gaat.
 • Er moet tijdig een nieuwe keuring worden ingepland bij een bevoegd keuringsorgaan.

Om het proces te versnellen kun je het keuringsverslag meesturen bij de offerte aanvraag, dan heeft de aannemer direct zicht op de huidige situatie. Als er aanvullende doch relevante informatie te melden is kan dit bij de offerte aanvraag kenbaar gemaakt worden.

Elektriciteitsinstallatie van 25 jaar of ouder

Wanneer het een systeem betreft dat 25 jaar of ouder is, is er geen keuring volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties beschikbaar. In dat geval is het toch van belang om het systeem te laten keuren, zelfs wanneer dit niet verplicht is. Een elektrische installatie die al tientallen jaren oud is, en wellicht niet voldoet aan de officiƫle regelgeving, kan een gevaar opleveren voor zowel de woning als voor de bewoners. Wanneer er een brand in huis mocht ontstaan terwijl er geen keuring heeft plaatsgevonden kan de verzekeringsmaatschappij besluiten om geen of een beperkte vergoeding uit te keren voor de geleden schade. Wanneer het niet duidelijk is wat de status is van de elektrische installatie adviseren we contact op te nemen met een erkende elektricien.

Op zoek naar een professionele elektricien voor een keuring of andere elektriciteitswerken? Via onze offerte pagina kun je gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere aanbieders in de regio.