Elektrische verwarmingsketel installeren, onderhouden en herstellen

Er zijn behoorlijk wat consumenten die er niet van op de hoogte zijn dat er zoiets te koop is als een elektrische verwarmingsketel. Niet alleen kun je deze ketels aanschaffen, er komen ook steeds meer nieuwe modellen op de markt. Ze werken uitstekend samen met duurzame elektriciteitsbronnen zoals zonnepanelen, waardoor je niet meer afhankelijk bent van de energieleverancier. Op deze pagina vind je informatie over elektrische verwarmingsketels en hoe je deze betaalbaar kunt laten installeren.

Waarom kiezen voor een CV ketel op elektriciteit?

Slechts een paar jaar terug was het plaatsen van een elektrische verwarmingsketel nog niet rendabel. Wanneer je stookt op gas of mazout betaal je immers minder dan een ketel op elektriciteit. Waarom is het nu dan toch interessant om de overstap te maken?

1. Het is een duurzame oplossing

Het traditionele elektriciteitsnet is behoorlijk duur, de alternatieven zoals gas en mazout zijn (nog) goedkoper. Maar door de toenemende hoeveelheid mogelijkheden om zelfstandig energie op te wekken neemt de consument het heft in eigen hand. Met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak kun je veel goedkoper energie opwekken, zelfs wanneer je de kosten voor de panelen meetelt. Daarnaast is het mogelijk om een restant aan energie te gebruiken om de elektrische verwarmingsketel van stroom te voorzien. Vaak wordt er namelijk een overschot aan elektriciteit gegenereerd die verloren gaat. Nu maak je op duurzame wijze optimaal gebruik van hernieuwbare energie.

2. Goede isolatie van woningen

Wanneer je in een moderne woning woont, of een ouder pand dat voorzien is van hoogwaardige isolatie, dan is het niet meer nodig om zoveel te stoken. Er is dus een verminderde behoefte aan energie om de woning te verwarmen. Dan wordt de keuze voor een elektrische ketel een stuk interessanter.

Offertes vergelijken?

Ook interesse in het plaatsen van een elektrische ketel? Begin bij het vergelijken van mogelijkheden en prijzen. Dit gaat heel eenvoudig via onze offerte pagina. Vul enkele gegevens in en je ontvangt meerdere offertes van elektriciens in de nabije omgeving. Deze dienst is geheel gratis en zonder verplichtingen te gebruiken.

Elektrische ketel onderhouden

Iedere ketel heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig, dat is bij een elektrische verwarmingsketel niet anders. Daarbij moeten we wel opmerken dat er bij deze toestellen geen aanvoer aanwezig is van fossiele brandstoffen wat de kosten op reparatie en onderhoud flink kan beperken. Toch zijn elektrische ketels niet immuun voor slijtage. Met name kalkafzetting is mogelijk, met name bij oudere types. Nieuwe modellen hebben preventieve technologie om dit zoveel mogelijk te voorkomen, in gebieden met hard water kan het voordeel bieden om een waterverzachter te installeren voor de CV ketel. Kalkaanslag heeft namelijk een negatieve impact op het rendement van de ketel.

Voornaamste controlepunten bij onderhoud:

  • Aanwezigheid van kalkaanslag die zich op het verwarmingselement kan afzetten.
  • Een goede inregeling van de thermostaat.
  • Controle van de doorvoer en aanvoer van water.

Mogelijke problemen bij ketels op elektriciteit

De meest voorkomende reparatiewerkzaamheden die van toepassing zijn op een elektrische ketel zijn het verwarmingselement of de thermostaat die niet juist meer functioneert. Deze onderdelen worden dan vervangen. Het is doorgaans zelf al vast te stellen dat er een mankement aan de CV ketel is ontstaan. Let op de volgende indicaties:

  • Water kan niet meer de gewenste temperatuur behalen.
  • Warm water is lauw of helemaal koud.
  • Het water wordt juist veel te warm, daardoor zal het toestel veelvuldig uitschakelen of de veiligheidstoestand activeren.
  • Het warme water is te snel op door een lager volume water in de ketel.

Meer weten over het plaatsen, repareren of onderhouden van een elektrische verwarmingsketel? Vraag offertes aan bij meerdere elektriciens en vergelijk de mogelijkheden. Via onze offerte pagina kun je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen.