Airconditioning installeren, repareren en vernieuwen
Een airconditioning systeem is allang niet meer een luxe artikel, het is een praktisch apparaat dat steeds vaker in zowel zakelijke panden als particuliere woningen geïnstalleerd wordt. De laatste jaren kan de temperatuur hoog oplopen, een airco kan in de zomer de woning weer draaglijk maken. Hieronder leggen we uit wat van belang is om te weten bij het plaatsen van airconditioning, welk onderhoud er uitgevoerd moet worden en wat de mogelijkheden zijn voor onderhoud.
Airconditioning installeren
Voor consumenten zijn er drie airco systemen verkrijgbaar; de mobiele airco, een monoblock airco of een split airco. Voor industriële doeleinden zijn er andere soorten airconditioning met uitgebreidere opties. Op deze pagina beperken we ons tot de modellen voor particulieren en klein zakelijk gebruik.
Op zoek naar een elektricien om een airconditioning te laten installeren, repareren of onderhouden? Vraag direct offertes aan via deze pagina.
1. Mobiele airco
Dit is een verrijdbaar apparaat dat vaak aangeschaft wordt bij een plotselinge hittegolf. Omdat de airco eenvoudig te verplaatsen is kun je het toestel steeds in een andere ruimte zetten, waar je op dat moment zelf ook aanwezig bent. Bijvoorbeeld overdag in de huiskamer en in de nacht in de slaapkamer. Het woord mobiel moet wel in perspectief worden geplaatst, het zijn immers nog steeds flinke apparaten die dankzij wieltjes redelijk eenvoudig te verplaatsen zijn. Ze produceren ook flink wat geluid wat soms als hinderlijk wordt ervaren. Als afvoer wordt meestal een losse buis direct naar buiten geleid, omdat hiervoor doorgaans een standaard open venster wordt gebruikt kan er weer warmte naar binnen komen. Dat betekent dus minder rendement en een hoger energieverbruik.
Je kunt mobiele airco’s eenvoudig aanschaffen in elektronicawinkels, installatie is ook zeer eenvoudig. Op een locatie zonder elektrische installatie kun je een elektricien inschakelen om de mobiele airco aan te sluiten op elektriciteit. In conclusie is het geen permanente of heel duurzame oplossing, het kan wel tijdelijke verlichting bieden.
2. Monoblock airco
Dit is een zelfvoorzienende vaste airconditioning die een ervaren elektricien snel en eenvoudig kan installeren. Ze worden meestal aan de wand bevestigd en werken op basis van een standaard geaard stopcontact of direct gekoppeld aan de elektrische installatie. Om lucht af te voeren moet er wel een slang naar buiten aangelegd worden, daar moet waarschijnlijk voor geboord worden. Een monoblock airco is geschikt in situaties waar een enkele ruimte gekoeld moet worden, en/of situaties waar het niet mogelijk is om een buiten unit te plaatsen. Een elektricien kan naast de installatie ook onderhouds- en reparatiewerken verrichten.
3. Split airco
De airconditioning met buitenunit is het meest geavanceerde systeem voor particulier gebruik en biedt ook het meeste comfort. Omdat er zich een deel van de airco aan de buitenzijde van het pand bevindt is het de meest stille en tevens meest krachtige optie. Dit komt omdat de compressor zich in de buitenunit bevindt. Er zijn twee variaties mogelijk; een single split airco of een multi split airco. Bij de single variant worden beide delen op dezelfde muur bevestigd aan de binnen- en buitenzijde. Bij een multi split airco hoeft de buitenunit zich niet op dezelfde plek te bevinden. Je kunt binnen meerdere airco’s installeren die aan dezelfde buitenunit gekoppeld worden. Het is wel de meest complexe methode, daarom is het van belang om dit systeem door een professional te laten installeren en onderhouden.
Vraag gratis offertes aan bij elektriciens in jouw omgeving via deze pagina.
Airco onderhouden
Met name voor een monoblock airconditioning of een split airco is het verstandig om deze ieder jaar te laten controleren op functionaliteit en gebreken. Erkende elektriciens weten precies op welke punten het systeem gecontroleerd moet worden om goed en veilig gebruik te garanderen. Tijdens een onderhoudsbeurt komen deze aspecten aan bod:
- De filters van de binnenunit worden gereinigd.
- De buitenunit wordt vrijgemaakt van bladeren, stof en andere vervuiling.
- De verschillende onderdelen zoals de ventilatoren, compressor en afvoer van condenswater worden gecontroleerd.
- De leidingen en isolatie wordt nagekeken.
- De koelvloeistof en de olie van het ontdooisysteem worden aangevuld.
- Alle elektronische componenten worden gecontroleerd waaronder het alarm en regelelementen.
- Het systeem wordt gedesinfecteerd voor een hygiënische werking.
Er wordt tijdens een onderhoudsbeurt veel uitgevoerd, toch vallen de kosten vaak reuze mee. Vanaf pakweg 75 euro exclusief BTW kun je al een airconditioning laten onderhouden. Het kan lonend zijn om offertes aan te vragen bij meerdere elektriciens, dat geldt ook voor de installatie en reparatie van deze apparaten.
Airco reparatie
Regelmatig onderhoud van het airconditioning systeem kan verdere reparatiewerken voorkomen. Dit zijn de meest voorkomende mankementen aan airco’s:
- De airconditioning werkt helemaal niet meer.
- Er is een probleem in de elektronica.
- De aansturing functioneert niet (goed).
- Het display functioneert niet (goed).
- De airco ruikt niet fris meer door bacteriën of schimmelvorming.
- De koeling voldoet niet aan de eisen.
- De airconditioning maakt teveel geluid.
- Het energieverbruik ligt te hoog.
Via onze offerte pagina kun je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij specialisten in de regio. Dat geldt ook voor spoedherstellingen, geef dat aan bij de offerte aanvraag wanneer er haast bij zit.
Binnen- of buiten unit vervangen
Het kan voorkomen dat de airconditioning goed functioneert maar dat er binnenunit of buitenunit is uitgevallen. Dan hoeft gelukkig niet het gehele systeem vervangen te worden, de units kunnen ook los worden vernieuwd. Hoewel producten van hetzelfde merk de voorkeur genieten is dat niet verplicht. Bij vervanging van een oud systeem kun je direct rekening houden met duurzame oplossingen zoals een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen.
Airconditioning op basis van warmtepomp
Een andere functie van een airco is als warmtepomp. Dat betekent een airconditioning gebruiken als verwarming of bijverwarming. In dat geval hoeft de centrale verwarming minder te werken, wat voordelig kan zijn omdat het rendement van een warmtepomp tot wel driemaal hoger ligt als het rendement van een centrale verwarmingsketel. Dat betekent extra besparing in koude dagen. Zonder CV-ketel kun je ook in de winter de airco gebruiken voor een aangename temperatuur.
Populaire merken van aircos
Dit zijn bekende merken airconditioning waar erkende elektriciens doorgaans mee overweg kunnen:
- Bosch
- Carrier
- Chigo
- Daikin
- Delonghi
- inhell
- Firstline
- Fujitsu
- Hitachi
- LG
- Maxicool
- Midea
- Mitsubishi
- Panasonic
- Samsung
- Toshiba
- Tristar
Vraag vandaag nog offertes aan voor elektriciteitswerken voor de airconditioning via onze offerte pagina. Deze dienst is gratis te gebruiken en verplicht je tot niets.