Elektriciteitswerken uit laten voeren

elektriciteitswerken informatie

Waar vind je een geschikte elektricien?

Het is niet zo eenvoudig om een betrouwbare elektricien te vinden. Je wilt uiteraard een expert met ervaring inschakelen die op een veilige en verantwoorde wijze de elektriciteitswerken zal uitvoeren. Daarom kiezen veel klanten ervoor om meerdere offertes aan te vragen bij elektriciens in de buurt. Dan kunnen de prijzen en diensten met elkaar worden vergeleken.

Hoe kies je de juiste elektricien?

In verband met vervoerskosten en communicatie ligt het voor de hand om een aannemer in de regio te kiezen. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden en tarieven zul je een projectomschrijving moeten opstellen, die je vervolgens naar meerdere elektriciens moet sturen. Het is zeker niet altijd zeker dat ze een bericht terug zullen sturen, zo kan het vinden van de juiste elektricien flink wat tijd kosten en ergernis opleveren. Wij hebben een offerte pagina ingericht die het veel eenvoudiger maakt om meerdere offertes voor elektriciteitswerken aan te vragen. En ook nog eens gratis en zonder verdere verplichtingen!

Hoe werkt onze offerte pagina?

Het proces werk heel eenvoudig; je hoeft slechts eenmaal de gewenste werkzaamheden in te voeren, die informatie sturen we door naar aannemers die in de regio actief zijn. We laten deze elektriciens zelf contact opnemen met een maatwerk aanbod. Het is dus niet nodig om zelf verdere actie te ondernemen. Omdat er meerdere aanbieders een offerte uit zullen brengen is het vergelijken van tarieven en diensten heel eenvoudig. Als klap op de vuurpijl is deze offerte service geheel gratis en zonder verdere verplichtingen te gebruiken. We zorgen ervoor dat de aanvraag terecht komt bij de juiste aannemers, zij sturen een voorstel maar er is geen verplichting om met één van deze aanbieders in zee te gaan. Zo loop je geen enkel risico. Uiteraard doen we ons best om passende aannemers te selecteren, die op hun beurt weer hun best doen om een goed voorstel toe te sturen. Als er een match gemaakt kan worden profiteert iedereen daarvan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende elektriciens in de buurt.

Verschillende soorten elektriciteitswerken

Hier is een overzicht van de meeste voorkomende elektriciteitswerken:

algemene elektriciteitswerken

1. Nieuwe elektrische installatie plaatsen

Nieuwe elektrische installatie plaatsen

Bij een nieuwbouwproject is het uiteraard van groot belang dat de elektriciteitswerken in één keer goed worden uitgevoerd. Dit is de ideale tijd om een optimale installatie te plaatsen omdat de locatie zeer toegankelijk is. Erkende elektriciens weten precies hoe ze het beste aan de slag kunnen gaan, en kunnen samenwerken met andere aannemers die verantwoordelijk zijn voor de bouw van het pand. Er wordt geadviseerd over de faciliteiten die nodig zijn, hoe er bespaard kan worden op de energiekosten, op welke wijze de bewoners voorzien zijn op alle apparatuur en verlichting die geïnstalleerd zal worden, hoeveel aansluitpunten er nodig zijn en nog veel meer. Alles tezamen wordt opgetekend in een plan van aanpak, zodat je als klant precies weet wat de bedoeling is. Als er specifieke wensen zijn zoals domotica oplossingen, smart home apparatuur, een alarmsysteem of een videofoon wordt hier al direct rekening mee gehouden. Omdat er compleet nieuwe elektrische installatie geplaatst zal worden betekent dit doorgaans een flinke uitgave, in dat geval kan het vergelijken van prijzen vooraf zeker voordeel opleveren. Uiteraard zijn er meer factoren die een rol spelen naast de totale kosten, bij nieuwbouwprojecten kun je direct een goede start maken met alle benodigde voorzieningen door te kiezen voor kwaliteit. Lees mee over elektriciteit leggen.

2. Domotica laten installeren in je huis

Domotica laten installeren in je woning

Domotica of een smart home, het zijn termen die staan voor de automatisering van apparaten en diensten in en rond de woning. Dit stelt de bewoner in staat om handelingen voortaan over te laten aan ‘slimme’ apparaten, wat naast een verhoogd wooncomfort ook energie kan besparen. Met domotica is het mogelijk om meerdere apparaten en functies via een centraal systeem te bedienen en te monitoren. Het beheer van al deze functies zal plaatsvinden via een apparaat zoals een smartphone of tablet met een centrale app om alles te bedienen en in te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een zelflerende thermostaat, het dimmen van energiezuinige LED verlichting, of controle van beveiligingscamera’s in en rond de woning. Je kunt deze toepassingen vanuit de woning bedienen, maar ook wanneer je van huis bent. Je kunt zelfs de gordijnen openen en sluiten vanaf het vakantieadres! Het spreekt eigenlijk wel voor zich dat de kosten hoger uitvallen dan bij een standaard elektrische installatie. Per woning en bewoner zal de behoefte afwijken, daarom zal een maatwerk offerte en prijsopgave vooraf veel inzicht geven. Laat je hierover adviseren door een domotica expert bij jou in de buurt.

3. Elektrische keuring uit laten voeren

elektrische keuring laten uitvoeren

In Vlaanderen is het verplicht om te voldoen aan het Algemeen reglement op de Elektrische Installaties, afgekort tot AREI. Dit is een elektrische keuring die uitgevoerd moet worden bij een nieuwe elektrische installatie, bij wijziging, uitbreiding of verzwaring van een installatie, en bij de verkoop van een woning. Deze elektriciteitskeuring is geldig voor een periode van 25 jaar, daarna zal er een nieuwe keuring uitgevoerd moeten worden door een officieel erkend keuringsorgaan. Neem contact op met een erkende elektricien in de buurt om de elektrische installatie inclusief elektriciteitskast te laten nakijken en laat eventuele werkzaamheden op een verantwoorde wijze uitvoeren. Dat is niet alleen goed voor de keuring, je bent ook verzekerd van een veilige installatie.

5. Aansluiten elektriciteit

elektriciteit laten aansluiten

Alvorens elektra aan te sluiten moeten er diverse voorbereidingen getroffen worden zoals het aarden van de elektriciteitsvoorziening op basis van differentieelschakelaars die op de meter worden aangesloten. Uiteraard moeten de elektriciteitswerken voldoen aan alle wetten en regels die aan strenge normen gebonden zijn. Wanneer het een nieuwe elektriciteitsaansluiting betreft zal deze op tijd aangevraagd moeten worden bij een erkende netbeheerder. Zonder energiecontract is het ook niet mogelijk een aansluiting te realiseren. Bij de plaatsing van een elektriciteitsinstallatie, uitbreiden of vernieuwing zal een erkende elektricien ervoor zorgen dat de gehele installatie klaar voor gebruik is en gekeurd wordt alvorens de aansluiting op het net plaats zal vinden.Lees meer over het aansluiten van elektriciteit.

6. Elektriciteitskast installeren

elektriciteitskast laten installeren

Het centrale middelpunt van de elektrische installatie is de elektriciteitskast of de zekeringkast. Dit begint met een gedegen voorbereiding, en de bedrading van de zekeringkast indelen, wat later tijd en arbeid kan besparen bij aansluiting van de gewenste stroomkringen. De voornaamste reden waarom een keuringsattest niet wordt goedgekeurd is het ontbreken van een elektrisch schema. Dit kan een eendraadschema zijn of een situatieschema. Ook wanneer de benamingen van de stroomkringen en het schema niet met elkaar overeenkomen kan dit tot een negatief keuringsattest leiden. De elektriciteitskast moet ook zeker beschikken over een hoofddifferentieelschakelaar en een veilige aarding. Laat je hierin adviseren door een erkende elektricien die actief is in jouw regio.

7. Elektrische installaties repareren

herstellen van elektrische installaties

Hier zijn enkele veel voorkomende gebreken aan de elektrische installatie:

 • Kortsluiting
 • Overbelasting
 • Niet voldoende stopcontacten
 • Blikseminslag
 • Stroomkringen vervangen
 • Zekeringkast vervangen

Er zijn een flink aantal onderdelen van de elektrische installatie die gerepareerd moeten worden door uiteenlopende omstandigheden, waarvan lang niet alle elektriciteitswerken vooraf voorzien kunnen worden. Wat het probleem ook mag zijn, een professioneel elektricien zal dit snel op kunnen lossen. Om meer zicht te krijgen op de kosten die hiermee gepaard gaan is het verstandig om offertes aan te vragen bij meerdere aannemers in de regio. Zo is het ook eenvoudiger om een goede planning te maken. Wanneer je op tijd rekening houdt met uitbreidingen of onderhoud kun je later schade aan de elektrische installatie voorkomen. Met de toenemende nadruk op elektrische apparatuur in huis is het zeker geen overbodige luxe om hier op tijd over na te denken. Lees meer over het herstellen van elektriciteit

8. Uitbreiding op bestaande elektriciteitsinstallatie

uitbreiden van elektriciteitsinstallatie

Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van elektrische apparatuur om toepassingen in huis uit te voeren. Denk aan apparaten en diensten voor amusement in huis, informatie, domotica en zorg voor senioren of mensen met een beperking. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om energie te besparen of op te wekken, denk maar aan zonnepanelen, zonneboilers of een warmtepomp. Oudere elektrische installaties zijn hier doorgaans niet in voorzien, in dat geval kan uitbreiding van de bestaande installatie uitkomst bieden. Informeer naar de mogelijkheden bij de elektricien.

9. Videobellen en parlofoons

parlofoon en videofoon installatie

Je woont met meer comfort als je veilig bent in huis, toegang tot de woning speelt hier een belangrijke rol in. Een parlofoon stelt de bewoner in staat om te controleren wie er voor de deur staat, of voor de poort. Een parlofoon is een intercom systeem waarmee je kunt bepalen wie toegang heeft tot het pand, wat de veiligheid zal doen toenemen. Een intercom met video functie laat je ook beelden zien van buiten de woning. Het is daarbij mogelijk om met iemand buiten de woning te spreken via de microfoon. In combinatie met een IP systeem kun je zelfs op kantoor of tijdens de vakantie een gesprek voeren met iemand die aanbelt, net alsof je thuis bent. Het is niet meer nodig om voor iedereen de deur te openen, met een parlofoon weet je direct wie er welkom is. Lees meer over het plaatsen van een parlofoon.

10. Kabels voor data leggen

datakabels laten leggen

Internet maakt een steeds belangrijker deel uit van ons leven. Dat geldt niet alleen voor bedrijven maar ook voor particulieren. Een deel van de dataoverdracht kan draadloos plaatsvinden, wanneer de mogelijkheden hiervoor aanwezig zijn kan er worden gekozen voor datakabels. Met bekabeling kun je hoge datadoorvoer realiseren die naar twee kanten snel werkt, ook voorkom je met draden communicatiestoornissen die met draadloze apparatuur worden voorkomen. Een bedraad netwerk is zeer goed te beveiligen. Het is wel van belang dat de datakabels van een goede kwaliteit zijn, bestand tegen diverse omstandigheden en zonder storende elementen om optimaal te kunnen functioneren. Bespreek de mogelijkheden voor data bekabeling met de expert. Niet alle elektriciens beschikken over dezelfde kennis op het gebied van data.

11. Verlichting installeren

verlichting laten plaatsen

Lampen in huis hebben niet alleen een praktische functie maar kunnen ook voor extra sfeer zorgen. Daarnaast is het van belang dat de verlichting eenvoudig te bedienen is. Dit is allemaal te realiseren door vooraf een duidelijk lichtplan op te stellen in overleg met een erkend elektricien. Zo bepaal je het gewenste aantal lichtpunten, aan welke voorwaarden deze punten moeten voldoen en of het sfeerverlichting betreft of praktische verlichting. Per ruimte worden de mogelijkheden doorgenomen, en worden er keuzes gemaakt voor zaken als LED lampen, dimmers, licht van boven of vanaf de vloer en noodverlichting. Een doordacht lichtplan kan ook energiebesparend werken, en die besparing kan in de loop der jaren veel voordeel opleveren. Lees meer over het plaatsen van binnenverlichting.

12. Installatie stopcontacten

plaatsen van stopcontacten

Het is niet zo eenvoudig om te bepalen hoeveel stopcontacten er eigenlijk nodig zijn. Er moet een afweging gemaakt worden tussen gebruik in de praktijk en de maximale belasting van het netwerk. De aanwezige elektrische stroomkringen moeten in staat zijn om de aanwezige apparaten en mogelijke nieuwe apparatuur in de toekomst van stroom te voorzien. Daarnaast zal er ook een keuze gemaakt moeten worden voor het type stopcontact. Denk aan kindveilige stopcontacten, een pin aarde, een stekkeradapter, op afstand bedienbare stopcontacten of een overspanning indicator. Dit zijn belangrijke beslissingen waarin je zeker een beroep kunt doen op de expertise van de elektricien. Lees meer over het plaatsen van stopcontacten.

13. Meterkast en aarde plaatsen

installeren meterkast elektriciteit

De meterkast wordt ook wel compteurkast genoemd, deze wordt geïnstalleerd door de netbeheerder en moet overeenkomen met specifieke voorschriften. De meterkast mag bijvoorbeeld geen hinder veroorzaken bij de gasleiding en de waterleiding. Daarmee is er dus geen absolute keuzevrijheid, dit is de start van het totale stroomplan. Een erkende elektricien is op de hoogte van de algemene regels en weet precies welke voorbereidingen er getroffen dienen te worden. Zo is het verplicht om te zorgen voor een betrouwbare aarde. De aarding zorgt ervoor dat lekstroom in de elektrische installatie of bij een elektrisch toestel op de juiste wijze afgevoerd wordt. De veiligheid van het netwerk zal verbeterd worden door verliesstroomschakelaars en aarde beveiligers te installeren. Informeer bij de elektricien naar de voorbereiding, de plaatsing en de aarding van de meterkast bij plaatsing. Lees meer over aarding laten plaatsen.

Wat kosten elektriciteitswerken?

Er zijn twee factoren die een rol spelen bij de totaalprijs; materiaalkosten en arbeidskosten. Het gemiddeld uurtarief ligt tussen 30 euro en 50 euro. Bij een grote klus kan de prijs van verschillende leveranciers dus flink afwijken.

prijzen en kosten voor elektriciteitswerken

Zo wordt de totale prijs bepaald:

 • Nieuwe installatie 5000 euro tot 7000 euro
 • Elektriciteitskeuring 125 euro tot 200 euro
 • Elektrisch plan opstellen 30 euro per stuk
 • Uurtarief 30 euro tot 50 euro

Subsidies en premies

premies en subsidies bij elektriciteitswerken

Er zijn diverse subsidies en premies die de kosten flink kunnen drukken vanuit de Vlaamse regering en de netbeheerder. Denk aan: Lees meer over premies en subsidies bij elektriciteitswerken.

 • Vlaamse Verbeteringspremie
 • Vlaamse energielening
 • Aanpassingspremie
 • Lager BTW tarief van zes procent