Televisie kabels plaatsen & aansluiten

aansluiten tv kabels

Televisie kijken is veel veranderd de laatste jaren. Vroegen konden we kiezen uit slechts enkele kanalen, nu zijn er honderden kanalen die per aanbieder verschillen, en er zijn ook nog de streamingdiensten zoals Netflix waarmee je op ieder moment jouw favoriete series en films kunt kijken. Op deze pagina leggen we uit wat je moet weten over televisie kabels aansluiten. Ligt er nog geen kabeltelevisie? Hoe je kabel kunt laten leggen lees je ook op deze pagina.

Soorten aansluitingen voor de televisie

Voor een lange tijd waren er in Belgiƫ twee types televisie aansluiting:

 • De coax kabel
 • De analoge telefoonlijn

Het aanbod verschilt per aanbieder, naast deze standaard kabels zijn er nu ook digitale opties:

 • UTP telefoonkabel voor digitale telefonie
 • Coax met UTP netwerkkabel voor digitale televisie
 • UTP netwerkkabel voor internet

Afhankelijk van de aanbieder worden er verschillende combinaties aangeboden. In Belgiƫ zijn er diverse aanbieders zoals Proximus, Telenet en TV-Vlaanderen. Bekijk de verschillen per aanbieder en maak de keuze die het beste aansluit bij het dagelijks gebruik.

Analoge TV aansluiten

analoge tv aansluiten

Wanneer je de twee standaard analoge kabels hebt liggen, dan is alleen de coax kabel geschikt om televisie mee te kijken. De analoge telefoonlijn wordt alleen gebruikt voor telefonie.

Digitale TV aansluiten

digitale tv aansluiten

Tegenwoordig kun je in alle woningen en bij alle leveranciers kiezen voor een digitale optie. Je kunt zo de meeste kanalen in een hoge, digitale kwaliteit bekijken. Voor digitale kabeltelevisie zijn er twee kabels nodig die op de televisie ingeplugd worden. Als eerste de standaard coax kabel en ook een UTP netwerkkabel. Die tweede kabel komt vanaf de router. Deze twee kabels worden vervolgens aangesloten op de digitale ontvanger en recorder. Een andere optie is digitale satelliet televisie. In dat geval zal er een satelliet schotel geplaatst moeten worden. De meest eenvoudige manier om digitale televisie te kijken is via de traditionele telefoonlijn. In dat geval loopt er een UTP kabel van de modem naar de decoder.

Op zoek naar een bedrijf dat de bekabeling in huis kan installeren of aansluiten? Vraag dan gratis offertes aan via deze pagina.

Wat heb je nodig voor de installatie?

Om binnen voor de juiste aansluitingen te zorgen heb je inbouwcontactdozen nodig en de juiste kabels voor binnen. De coax kabel wordt aangesloten op de contactdoos voor de tv. Een elektricien zal de installatie en aansluiting van de contactdoos in een muur plaatsen. Dit is een tweemaal meervoudige coax aansluiting voor FM radio en televisie.

Dit heb je nodig om digitale tv aan te sluiten:

 • 1x kabel met aansluiting voor FM radio en televisie
 • 1x coax kabel
 • 1x contactdoos voor FM radio en televisie
 • 1x contactdoos RJ45-UTP
contactdoos tv

Wat kost televisie kabels aansluiten?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor de aanbieder van digitale televisie is het mogelijk dat de installatie reeds in de prijs is inbegrepen. De extra kosten worden in de maandprijs van het abonnement verrekend. Dat geldt ook voor de aansluiting naar de decoder of televisie. Wanneer er nog geen bekabeling aanwezig is om de nieuwe apparatuur aan te sluiten zul je hiervoor moeten betalen. Dit zal ongeveer 40 euro per uur kosten. Het is niet verplicht om deze aansluiting door de kabelleverancier te laten installeren. Het is ook mogelijk om alleen de basis installatie uit te laten voeren en de rest aan te laten sluiten door een elektricien. Dit kan een optie zijn wanneer er nog andere elektriciteitswerken uitgevoerd moeten worden, of wanneer de elektrische installatie nog niet voltooid is.

TV kabels laten leggen

laten leggen van tv kabels

Het is mogelijk dat er nog helemaal geen aansluiting voor een televisiesignaal in de woning aanwezig is. In dat geval zul je de locatie van het dichtstbijzijnde aansluitpunt moeten bepalen, en dit doorgeven aan de leverancier van de dienst. Op basis van deze informatie kan de aanbieder een kabel aanleggen tot aan het perceel. Net zoals bij de elektrische installatie het geval is ben je zelf verantwoordelijk voor het laatste deel op eigen terrein.

Tips bij kabels leggen:

 • Er moet een wachtbuis van minimaal 40 mm diameter geplaatst worden op een diepte van minimaal 60 cm.
 • Zorg dat er 3 meter kabel resteert. Dit deel van de kabel laat je opgerold liggen aan de rand van het perceel.
 • De kabel op het eigen perceel moet geheel recht naar de grens van het perceel lopen als er een voortuin of oprit aanwezig is.
 • Als je geen ervaring hebt met dit soort aansluitingen adviseren we een erkend elektricien in te schakelen.

Schakel een professionele elektricien in door via onze offerte pagina meerdere offertes aan te vragen bij erkende elektriciens in de omgeving.