Aarding laten plaatsen en aansluiten

aarding laten plaatsen

Een elektrische installatie is een complexe combinatie van onderdelen die perfect op elkaar afgestemd moeten zijn. De aarding is hier een belangrijk onderdeel van, zo worden problemen zoals elektrocutie en brandschade voorkomen. Op deze pagina kun je meer informatie vinden over een verantwoorde plaatsing en aansluiting van de aarde.

Het belang van goede aarding

Stroomverlies in een woning kan erg gevaarlijk zijn, het is mogelijk dat bewoners geƫlektrocuteerd worden, ook kan er brand in de woning ontstaan. Het doel van aarding is het verlies van stroom naar de aarde te leiden. Door stroomverlies te meten, kan een zekering buiten werking gesteld worden. Dit kan de verliesstroomschakelaar of de aardbeveiliger in de zekeringkast zijn.

Elektrische installatie en aarding laten keuren

aarding laten keuren

Wanneer een elektrische installatie niet juist geaard is of in zijn geheel ontbreekt kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Wanneer stroomverlies niet wordt opgemerkt kunnen deze gevolgen plaatsvinden:

Er is geen afvoer van stroom mogelijk.

De elektrische installatie slaat niet af wanneer er een te groot stroomverlies optreedt.

Laat daarom de aarding goed nakijken door een erkend keuringsorgaan tijdens het keuren van de elektrische installatie.

Behoefte aan aarding werkzaamheden? Via deze pagina kun je direct meerdere gratis offertes aanvragen.

Hoe werkt professionele aarding door een elektricien?

Er is een keuze uit twee opties wanneer aarding in een woning nodig is. Wanneer het een nieuwbouwproject betreft zal er doorgaans een aardingslus gelegd worden die onder de fundering van de woning geplaatst wordt. Deze lus mag niet in aanraking komen met bouwmaterialen zoals beton, dit kan later voor problemen zorgen. Wanneer het een verbouwing of een renovatie betreft is het niet mogelijk om een aardingslus onder de fundering te leggen. In dat geval wordt er gekozen voor een aardingspin. Wanneer een enkele pin of staaf niet voldoende mocht zijn, kunnen meerdere pinnen met elkaar in verbinding worden gesteld. Hiervoor wordt een verbindingsmof gebruikt.

aardingslus

Mogelijkheden aarding te plaatsen, verbeteren of versterken bij bestaand huis

Het spreekt voor zich dat een nieuwe woning direct wordt voorzien van aarding bij de elektrische installatie. Toch is het mogelijk dat er een vernieuwde aarding nodig is bij een bestaand pand. Denk aan de plaatsing van zonnepanelen op het dak, dan kan een versterking van de reeds aanwezige aarding noodzakelijk zijn. Voor deze klus worden altijd aardingspinnen gebruikt. Bij andere verzwaring van de elektrische installatie is het ook mogelijk dat de aarding verbeterd moet worden.

Prijzen voor aarding en de aardingspin

prijzen en kosten voor een aarding en aardingspin

Een aarding laten plaatsen of een aardingspin kloppen vergt niet alleen expertise maar ook tijd. Plaatsing tot aan de zekeringkast kan zeker een complete dag in beslag nemen voor een professionele elektricien. Naast het uurtarief van de aannemer moet je ook de bijkomende kosten voor de aardingspin en de bekabeling tellen. Zo kom je al snel uit op een bedrag van duizend euro. Wanneer er specifieke obstakels of complicaties bestaan kunnen de kosten nog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een hoog appartement of wanneer boren nodig blijkt te zijn. In deze richtprijs hebben we al de metingen van de aarding meegeteld, zo ben je verzekerd van een veilige installatie. Dit is niet alleen goed voor de bewoners, het zal ook voordeel bieden bij een officiƫle keuring.

Offertes voor elektriciteitswerken vergelijken

Het kan zeker voordeel bieden om prijzen op te vragen bij meerdere aanbieders in de regio. Probeer indien van toepassing ook diverse kleinere werkzaamheden met elkaar te combineren, zo kun je kosten besparen op het gehele project. Denk aan de vervanging van oude zekeringen of een nieuw stopcontact plaatsen. Wanneer een elektricien aan huis komt voor elektriciteitswerken zoals een deurbel plaatsen of stopcontacten installeren kun je vragen om de aarding even door te meten. Dit kan vaak goedkoop of zelfs gratis uitgevoerd worden. Vraag direct offertes aan bij vakkundige elektriciens in jouw omgeving via deze pagina.