Elektrische installatie: keuring, onderdelen en prijzen

Elektrische installatie

Een woonhuis of kantoorpand kan niet zonder elektrische installatie. We maken er dagelijks gebruik van, toch weten de meeste mensen niet precies uit welke onderdelen deze installatie eigenlijk bestaat, en wat er allemaal bij komt kijken. Op deze pagina leggen we uit hoe een elektrische installatie is opgebouwd, hoe je deze zelf kunt installeren en wat de voordelen zijn van een erkend elektricien.

Nieuwbouw of renovatie?

Bij zowel een nieuwbouwproject als bij renovatie is het van belang om te starten met een elektriciteitsplan. Wanneer het nieuwbouw betreft zul je compleet blanco moeten beginnen. Dat is veel werk, maar het is wel prettig omdat je met dit plan precies weet waar alle sleuven moeten komen voor de elektriciteitsleidingen. Wanneer het een renovatieproject betreft zullen de reeds aanwezige leidingen vernieuwd moeten worden. Het is niet altijd geheel duidelijk waar deze leidingen zich bevinden. Bij een elektrische installatie die voor 1 oktober 1981 is aangelegd moet de verkopende partij een keuringsrapport overleggen aan de nieuwe eigenaar. Wanneer bij een renovatie toch al hak- en breekwerk nodig is, kun je dit combineren met de rest van de werkzaamheden. Je kunt ook in dit geval opnieuw beginnen en een compleet nieuwe installatie bouwen. Je laat in dit geval het oude systeem in werking zodat je altijd stroom hebt tijdens de elektriciteitswerken.

Elektriciteit bij nieuwbouw

elektrische installatie bij nieuwbouw

Onder de standaard elementen binnen het elektriciteitsplan vallen ook de verlichting, schakelaars en stopcontacten. Mocht je op een later tijdstip overwegen om een elektrische garagedeur te installeren of een alarmsysteem kun je daar nu alvast rekening mee houden. Als je nu al voorziet in toekomstige uitbreidingen voorkom je later hak- en breekwerk. Vergeet ook niet de ruimte rondom de woning zoals elektra in de tuin, de schuur maar ook binnen op zolder. Elektriciteit in deze ruimtes kan de functionaliteit aanzienlijk verbeteren.

Elektriciteit vernieuwen

vernieuwen van elektriciteit

Het is heel goed mogelijk dat je een woning hebt waarbij de elektrische installatie is afgekeurd. Dit is in principe geen probleem, een vakkundige elektricien kan de elektrische voorzieningen in de woning vernieuwen op een veilige en verantwoorde wijze. Wanneer de keuring positief uitvalt zul je hiervoor een elektriciteitsattest ontvangen. Bij een verkoop in de toekomst zul je hier veel profijt van hebben. Hoe elektriciteit vernieuwen werkt kun je op deze pagina lezen.

Goedkoper elektrische installatie vernieuwen

Goedkoper elektrische installatie vernieuwen

De kans bestaat dat je in aanmerking komt voor premies bij vernieuwing. Er is de renovatiepremie en de verbeteringspremie, in beide gevallen wordt er getoetst op het inkomen. Ook is er de regeling voor een verlaagd BTW tarief zodat je in plaats van 21% slechts 6% BTW hoeft te betalen mits de woning ouder is dan tien jaar.

verdeelkast elektrische installatie

Onderdelen van een elektrische installatie

Een elektrische installatie is een veelomvattend element in de woning. Dit zijn de voornaamste elementen die deel uitmaken van het geheel:

onderdelen van een elektrische installatie
 • Elektriciteitsmeter: De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aansluiting in het pand. Er loopt een kabel vanaf straatniveau naar de meterkast toe. In de kast zijn er naast de elektriciteitsmeter die het verbruik registreert ook hoofd beveiligingen aanwezig.
 • Verdeelkast: Er loopt een voedingskabel vanuit de meterkast naar de verdeelkast. De stroom wordt vanuit de kast verdeeld over de aanwezige stroomkringen.
 • Beveiligingsschakelaars: Iedere stroomkring zal met een automatische schakelaar ofwel zekering beveiligd worden. Wanneer er een kortsluiting ontstaat of bij overbelasting wordt de stroomtoevoer direct onderbroken.
 • Differentieelschakelaars: De algemene differentieelschakelaars kunnen de hoeveelheid elektriciteit meten die de installatie opneemt en terug laten stromen. Als deze stromen niet gelijk zijn zal de toevoer uitgeschakeld worden.
 • Stroomkringen: Voor de verlichting en stopcontacten worden aparte stroomkringen gemaakt. Bij een stroomkring zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
 • Overspanningsbeveiliging: Dit is een bescherming van de installatie tegen mogelijke spanningspieken, denk aan blikseminslag. Dit is een optionele beveiliging die met name aan te bevelen is bij kostbare apparatuur in een woonhuis of op kantoor. Dit kunnen bijvoorbeeld computers zijn.
 • Optionele centrale sturing: Een elektromagneet ofwel relais stuurt sensoren en verbruikers via de verdeelkast. Zo kunnen rolluiken geautomatiseerd worden door een lichtsensor te gebruiken die gekoppeld wordt aan de magneet.
 • Optionele domotica: Dit is een moderne manier om apparaten en diensten in huis te automatiseren. Denk aan de bediening van lampen of raamdecoratie via een app, of een zelflerende thermostaat. Op deze pagina kun je meer lezen over domotica toepassingen.
 1. Een kring bestaat uit maximaal acht stopcontacten.
 2. Toestellen die veel stroom verbruiken zoals een elektrisch fornuis hebben een eigen kring.
 3. Er is geen beperking voor het aantal punten van verlichting op een kring.

Kosten voor een elektrische installatie

prijs elektrische installatie

Het is niet eenvoudig om concrete prijzen te noemen voor het plaatsen van een elektrische installatie, er zijn namelijk veel variabelen die meespelen. Hieronder zijn enkele richtprijzen op basis van een woning die 200 vierkante meter in oppervlakte bestrijkt.

Onderdeel elektrische installatiePrijs (excl. btw)
Materiaal€ 2.000
Plaatsing€ 5.000
Centrale sturing (relais)€ 1.500
Domotica€ 5.000
Keuring€ 140

Maatwerk offertes aanvragen bij meerdere elektriciens? Ga direct naar deze pagina.

Aansluiten op het elektriciteitsnetwerk brengt ook kosten met zich mee. Lees hier meer over op deze pagina.

Zelf een elektrische installatie installeren

doe het zelf elektrische installatie

Je kunt er voor kiezen om zelf de elektriciteitswerken uit te voeren om zo kosten op een professionele aannemer uit te sparen. Zo is het mogelijk om de sleuven voor kabels zelf uit te slijpen en inbouwdozen te plaatsen. Iemand die voldoende op de hoogte is van de materie hoeft alleen nog voor de aansluiting in de meterkast een erkend elektricien te laten komen. Er zijn zelfbouw pakketten verkrijgbaar die je in staat stellen om zelf de elektra te installeren. Het is ten zeerste af te raden om deze klus zelf uit te voeren als je hier geen ervaring mee hebt. Dan loop je risico op elektrocutie. Als je de werkzaamheden liever in één keer helemaal goed en bovendien veilig wilt laten uitvoeren kun je via deze pagina gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen.

Elektrische installatie keuring

elektrische installatie keuring

Wanneer de installatie voltooid is, zal deze gekeurd moeten worden. Deze zaken komen aan bod bij de keuring:

 • Algemeen reglement elektrische installatie / AREI: De controle wordt uitgevoerd via de officieel bepaalde regels en voorschriften.
 • Elektriciteitsschema: Er wordt gecontroleerd of de elektrische schema’s op de juiste wijze opgesteld zijn.
 • Differentieelschakelaars en zekeringen controleren: De zekeringen worden gecontroleerd op hun functionaliteit.
 • Aardmeting en isolatiemeting: Er worden metingen uitgevoerd om te bepalen of alles voldoet aan de wettelijke eisen.

Wil je goed voorbereid deze keuring ingaan? Lees er hier meer over op deze pagina. Wil je prijzen opvragen van een erkende keuringsinstantie? Dat is ook mogelijk via deze offerte pagina.

Elektriciteit aansluiten

elektrische installatie aansluiten

Na goedkeuring van de elektrische installatie kun je deze aan laten sluiten. Daarbij moet de keuze worden gemaakt voor een standaard 1-fase aansluiting of een 3-fase aansluiting. Het voordeel van 3-fasen is het meer krachtige vermogen, het nadeel is de bijbehorende kosten. Voor standaard gezinssituaties zal een 1-fase aansluiting voldoende moeten zijn. Bij zonnepanelen op het dak of een elektrische auto die opgeladen moet worden kun je beter kiezen voor een 3-fase aansluiting.

 • De kosten voor een 1-fasige aansluiting met een maximaal vermogen van 10 kVA kost tussen 850 euro en 1000 euro. De kosten variëren per netbeheerder.
 • De kosten voor een 3-fasige aansluiting met een maximaal vermogen van 27,68 kVA kost pakweg 2000 euro. Dit bedrag is inclusief de verplichte studiekosten die tussen 350 euro en 700 euro liggen.

Bekijk hier ons compleet overzicht voor het aansluiten van je elektriciteit.

Vraag direct offertes aan voor elektriciteitswerken

Schakel een ervaren elektricien in die alle werkzaamheden professioneel zal uitvoeren. Vraag gratis en geheel vrijblijvend prijzen op via onze offerte service.