Elektrische deurbel plaatsen en vernieuwen

Sommige delen van de woning zijn heel belangrijk, maar er wordt anderzijds vaak niet bij stilgestaan hoe onmisbaar ze zijn. Het dak is een goed voorbeeld, en het belang van de deurbel wordt ook vaak onderschat. Op deze pagina besteden we wat welverdiende aandacht aan deurbellen.

Hoe moet je een deurbel op elektriciteit aansluiten?

Er zijn deurbellen die draadloos werken op basis van batterijen, en bellen die aangesloten worden op het elektriciteitsnetwerk in huis. Als je gebruik maakt van batterijen kunnen deze onverwacht stoppen met werken, ook kan de verbinding met de ontvanger verstoord raken. Wanneer de deurbel bedraad is kun je later ook direct een parlofoon of videofoon aansluiten. Een elektrische deurbel werkt op zwakstroom, doorgaans 12 Volt. Er zal dus een transformator tussen elektrische installatie en de deurbel aanwezig moeten zijn. Deze transformator kan aangesloten worden via een stopcontact, het is mogelijk om deze in de muur weg te werken. De kabel gaat van transformator naar de deurbel en vervolgens weer naar de knop die op de voordeur bevestigd wordt.

Nieuwe deurbel plaatsen

Het is van belang om alvorens te starten met de installatie duidelijk te bepalen waar de bekabeling geplaatst moet worden, of de aansluiting op een stopcontact komt of dat je deze liever wegwerkt in de muur. Het betreft een zwakstroom verbinding, je kunt deze zonder problemen aansluiten op een stopcontact dat ook gebruikt wordt voor andere toepassingen zoals een lamp in de hal of een stofzuiger. Bij installatie van een nieuwe deurbel heeft wegwerken in de muur op basis van wachtbuizen de voorkeur. Dan is het later nog mogelijk om er kabels doorheen te trekken, het systeem kan ook uitgebreid worden met bijvoorbeeld domotica toepassingen of een parlofoon.

Direct prijzen opvragen voor elektriciteitswerken? Dat kan gratis via deze pagina.

Oude of defecte deurbel repareren of vervangen

Bij een elektrische deurbel die niet meer werkt, is het verstandig om eerst te controleren wat de oorzaak is van het probleem. Wellicht is de knop defect, of er is een kortsluiting ontstaan in de bekabeling. Bij een kortsluiting biedt vervanging van de oude deurbel geen oplossing, je loopt zelfs de kans dat de vervangende bel stuk gaat door kortsluiting in de bedrading. Bij een probleem tussen de transformator en de elektrische installatie is er zelfs brandgevaar, zorg daarom dat je precies weet waar het probleem zich bevindt. Een professionele elektricien zal de kabels doormeten en mogelijke kortsluiting in het systeem bloot leggen.

Extra bel installeren op je bestaande deurbel

Vroeger hadden we meestal één knop aan de deur en één ontvanger die ergens in huis geplaatst werd. Om de bel hoorbaar te maken door heel de woning heen is het praktisch om meerdere bellen aan te sluiten. Bij meerdere bewoners zul je naast extra ontvangers ook extra zenders willen plaatsen. Dit kan een losse en draadloze bel op batterijen zijn, het is ook mogelijk om een extra deurbel op elektriciteit te plaatsen. Wanneer je een nieuwe bel wilt installeren kun je al controleren of uitbreiding mogelijk is. Er zijn gelukkig diverse mogelijkheden, je kunt nieuwe bedrading aan laten leggen, het is ook mogelijk om een scheidingsrelais aan de eerste deurbel te koppelen. Bij een tweede draadloos systeem moet er rekening gehouden worden met de frequentie van de deurbellen en de maximale afstand tussen zender en ontvanger. Sommige systemen hebben een variabele frequentie zodat ze elkaar niet storen.

Andere mogelijkheden

Naast een standaard deurbel zijn er nog meer mogelijkheden. Zo kun je een parlofoon installleren. Dan kun je eerst met spraak een verbinding tot stand brengen, en vervolgens bepalen of je de deur wilt openen. Dit is met name erg praktisch op locaties waar een grote afstand tussen de woonruimte en de voordeur is, zoals we vaak bij appartementen zien. Daarnaast is er de videofoon, waarbij je naast audio ook video zult zien. Met moderne domotica deurbellen op basis van een internetverbinding is het zelfs mogelijk om de persoon aan de deur te woord te staan wanneer je niet thuis bent. De bel gaat dan over op de smartphone van de bewoner, de persoon die voor de deur staat heeft er geen idee van dat je niet thuis bent. Een dergelijk systeem vereist wel een draadloze internetverbinding in huis.

Op zoek naar een elektricien voor particuliere of zakelijke elektriciteitswerken? Vraag gratis en geheel vrijblijvend offertes aan bij meerdere professionals via onze offerte pagina.