Hoe bereid je je voor op een elektriciteitskeuring?

Wanneer je een elektriciteitskeuring moet laten uitvoeren zul je er eerst voor moeten zorgen dat alles in orde is. Wanneer de benodigde papieren missen, of er is iets niet goed aangesloten, dan kan de elektrische installatie afgekeurd worden. Dat kost tijd en geld, gelukkig kun je op basis van een goede voorbereiding met vertrouwen een erkend keuringsorgaan uitnodigen voor een controle.

elektriciteitskeuring

Prijzen opvragen voor erkende keuringsinstantie? Dat kan snel en een elektricien offerte is ook mogelijk.

Deze papieren moet je overleggen bij de elektriciteitskeuring

Voordat je de keuring uit laat voeren moet je beschikken over de volgende documenten:

  • Drie exemplaren van het eendraadschema.
  • Drie exemplaren van het situatieschema.
  • Oudere verslagen van controles indien van toepassing.
  • De unieke EAN code op de meter.

Waar kun je de EAN code vinden?

ean code elektrische keuring

De European Article Numbering code is een identificatiecode die uniek is voor de meter, en bestaat uit 18 cijfers. Deze code staat vermeld op de energierekening.

Eendraadschema en situatieschema uitgelegd

eendraadschema voorbeeld

Dit zijn beide schema’s waar de elektrische installatie duidelijk op gevisualiseerd wordt. Hier kun je alle stroombanen bekijken, er is een overzicht van het schakelmateriaal terug te vinden met vermelding van alle schakelaars, lichtpunten, aftakdozen en wandcontactdozen. Daarnaast zijn er pictogrammen aanwezig van de standaard gebruiksapparaten op het situatieschema. Wanneer je niet beschikt over het eendraadschema en/of situatieschema, dan dien je contact op de te nemen met de controleur. Zonder deze schema’s is het niet mogelijk om een positieve keuring uit te voeren. Het is wettelijk toegestaan om zelf de schema’s samen te stellen, dit vereist wel de nodige technische expertise.

Welke voorbereidingen kun je zelf treffen?

Het is uiteraard prettig wanneer de elektriciteitskeuring de eerste keer direct positief uitpakt. Door enkele voorbereidende werkzaamheden te treffen maak je een grotere kans op een gunstige afloop. Dit kun je zelf al uitvoeren:

  • Zorg dat alle benodigde documenten klaar liggen om te overhandigen aan de controleur.
  • De controleur moet toegang hebben tot de elektrische borden, zorg er daarom voor dat er geen obstructies in de weg staan. Let ook op de aardklem die bereikbaar moet zijn.
  • Ook alle ruimtes waar zich een aansluiting bevindt op het stroomnetwerk moeten op veilige wijze toegankelijk zijn, inclusief de kelder en zolder.
  • De spanning zal tijdens de werkzaamheden onderbroken worden, dit wordt door de controleur aangegeven. Zorg dat apparaten en computers vooraf al uitgeschakeld worden om het proces te bespoedigen.
  • Er moet een persoon met ondertekeningsbevoegdheid aanwezig zijn, die wellicht ook direct de betaling zal moeten voldoen.

Gratis offertes aanvragen voor elektriciteitswerken

Zorg ervoor dat de elektriciteitskeuring in één keer goed verloopt, schakel een erkend elektricien in voor de voorbereidende werken. Op zoek naar een professional bij jou in de omgeving? Vraag gratis en zonder verdere verplichtingen meerdere offertes aan via deze pagina.