Zonwering installeren, onderhouden en herstellen

Warme zomers komen steeds vaker voor, woningen in België zijn hier doorgaans niet goed op voorbereid. Er is daarom bij iedere hittegolf veel behoefte aan verkoelende producten, met een parasol kom je helaas niet ver. Met elektrische zonwering heb je meer controle over invallend zonlicht, en je hoeft er na installatie niet meer aan te doen. Wat de mogelijkheden zijn van zonwering en welke problemen er zich voor kunnen doen lees je op deze pagina.

Op zoek naar een specialist om elektrische zonwering te installeren? Vraag direct meerdere offertes aan bij elektriciens die bij jou in de buurt actief zijn. Deze service is geheel gratis en verplicht je verder tot niets.

Drie soorten elektrische zonwering

Er zijn drie categorieën te onderscheiden op het gebied van zonwering met elektrische bediening. Ieder systeem heeft unieke kenmerken. Laten we ze alledrie in het kort bekijken:

1. Zonnescherm elektrisch

Dit systeem werkt met een doek of een screen, het intense zonlicht wordt tegengehouden waardoor de lichtinval en warmteopwekking beperkt wordt. Meestal betreft het een zonnescherm met een knikarm of schaararm. Omdat het gewicht van het zonnescherm behoorlijk goed gedistribueerd wordt over het geheel kunnen deze schermen vrij eenvoudig geopend of gesloten worden, toch zijn de vrij lage extra kosten voor een elektrisch systeem goed te verantwoorden. Wanneer je kiest voor dit type zonwering adviseren we dus om te kiezen voor een systeem met elektrische bediening. De motor bevindt zich in de buis en kan bediend worden met een knop, een afstandsbediening of via een smartphone app.

2. Overkapping

Een terrasoverkapping is een permanente constructie met steunbalken. Dit maakt het mogelijk om de uitval groter te maken. De gekozen zonwering mag ook van een zwaardere kwaliteit zijn omdat er meer draagvermogen aanwezig is. Een overkapping kan elektrisch bediend worden, de zonwering wordt met geleiders geopend en gesloten. Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid om de zijkanten en voorkant af te sluiten met glas of met een schuifdeur. Zo creëer je meer woonoppervlak en geniet je het hele jaar rond van de tuin.

3. Zonwering verticaal

Dit zijn zonneschermen met als voornaamste doel zonlicht en warmte buiten de woning te houden. Zeker aan de zonzijde van een pand kan dit veel voordeel bieden. er zijn verschillende vormen in deze categorie te onderscheiden waaronder de standaard verticale rolluiken, jaloezieën aan de buitenzijde, schuivende panelen, markiezen en raam screens. Let er bij de keuze op dat er een gesloten cassette meegeleverd wordt. Bij buitengebruik kan dit vocht, vervuiling en andere vormen van aantasting voorkomen.

Zonwering buiten is niet alleen praktisch wanneer je buiten beschermd wilt zijn van het zonlicht. Het houdt de woning ook koeler, en kan het interieur beschermen tegen de schadelijke invloed van UV-straling.

Elektrische zonwering bedienen

Een manueel bedienbare zonwering is niet altijd even praktisch in gebruik, gelukkig zijn er meerdere manieren om een zonnescherm elektrisch te bedienen. De meest eenvoudige methode is een knop waar je op kunt drukken om de zonwering te openen of te sluiten. Dit kan bedraad of draadloos. Daarbij zal er doorgaans een optie zijn om het zonnescherm half open te zetten. Bediening met een losse afstandsbediening is ook mogelijk, al kiezen steeds meer mensen voor bediening via een app op de smartphone of tablet. Met een Bluetooth verbinding is het niet nodig om een actieve internetverbinding te gebruiken, binnen een smart home opstelling is dat doorgaans wel het geval.

Wanneer je meerdere functies in en rond de woning wilt automatiseren of op afstand wilt bedienen kan een domotica systeem een optie zijn. Er zijn verschillende soorten zonwering die te koppelen zijn aan een huisautomatiseringssysteem. Informeer bij de domotica expert naar alle mogelijkheden en prijzen.

Gratis offertes ontvangen van gespecialiseerde elektriciens in de omgeving? Vraag berekeningen aan via onze handige offerte pagina en vergelijk prijzen geheel vrijblijvend.

Mogelijke uitbreidingen

Bij de installatie van elektrische zonwering bestaan er nog diverse aanvullende opties waaronder:

 • Lichtsensor: Laat het zonnescherm automatisch sluiten wanneer het zonlicht fel schijnt.
 • Regensensor: Bij regen kun je ervoor kiezen om het scherm te laten openen of juist sluiten.
 • Windsensor: Harde wind kan schade veroorzaken aan de zonwering. Met een windsensor zal het scherm automatisch sluiten bij overmatige wind.
 • Verlichting: Het is bij een aantal systemen mogelijk om verlichting in te laten bouwen.
 • Terrasverwarming: Van warm naar koud, geniet tijdens koele avonden ook van het terras door verwarming te plaatsen.

Reparatie van de zonwering

Hoewel elektrische zonwering onderhoudsvriendelijk is, ontstaan de meest problemen bij de buismotor. Wanneer er een defect ontstaat is het verstandig om direct contact op te nemen met een elektricien en het mankement te laten herstellen. Dit zijn de meest voorkomende problemen:

 • Overbelasting of oververhitting van de buismotor: Bij harde wind of bij een nat zonnescherm zal de motor harder moeten werken om in beweging te komen. Als hierdoor het scherm niet goed in- of uitklapt zal er wellicht een zwaardere buismotor geïnstalleerd moeten worden.
 • Niet geheel openen of sluiten: Wanneer het scherm niet meer volledig kan openen of sluiten is dat meestal een indicatie van een versleten motor. Dit geldt ook voor een zonnescherm dat halverwege stopt. In dat geval zal de buismotor vervangen moeten worden.
 • Bovenmatige geluidsproductie: Onderdelen kunnen tegen elkaar aan gaan schuiven, wat gepaard zal gaan met vervelende geluiden. In een aantal gevallen is dit met smering op te lossen, het is ook mogelijk dat er specifieke onderdelen vervangen moeten worden.
 • Het doek is versleten: Er zijn verschillende problemen die kunnen ontstaan aan het doek. Denk aan verkleuring door de UV-straling of scheurtjes door langdurige blootstelling aan vocht en droogte. In de meeste gevallen is het doek eenvoudig te vervangen.
 • Sensoren functioneren niet meer (goed): Bij uitval van een defecte sensor is deze te vervangen door een nieuw exemplaar. Zolang de aansluiting en sturing overeenkomt mag dit ook een sensor van een ander merk zijn.

Meer weten over elektrische zonwering bij jou thuis? Vraag dan meerdere offertes aan bij elektriciens in de regio en vergelijk geheel vrijblijvend de mogelijkheden en prijzen. Bezoek hiervoor direct onze offerte pagina.

Populaire merken zonwering

 • Bristol
 • Dessol
 • Frama
 • Harol
 • Renson
 • Solisysteme
 • Somfy
 • Weinor top-partner
 • Winsol