Alarmsysteem installeren, onderhouden en herstellen
Een alarmsysteem dat goed functioneert biedt veiligheid en vertrouwen, wanneer het systeem niet goed werkt zonder je dat weet, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Op deze pagina leggen we uit hoe je een alarmsysteem kunt installeren op de juiste wijze, en wat er komt kijken bij reparatie en onderhoud van het systeem en alle toebehoren.
De werking van een alarmsysteem
Om alarmsystemen te gebruiken moeten de volgende drie onderdelen in orde zijn:
1. Centraal alarmsysteem: Het hart van ieder alarmsysteem is de centrale unit, die zorgt ervoor dat alle elementen met elkaar kunnen communiceren. Wanneer er een storing of mankement optreedt moet dit ook direct gemeld worden door het centrale systeem. Hier wordt de detectie van camera’s en sensoren ingesteld. Bij detectie zal het centrale systeem bepalen wat de vervolgstappen zijn. Dit kan leiden tot signalering waarbij het alarm geactiveerd wordt op de gewenste wijze. Denk aan geluid- of lichtsignalen, het kan ook een noodoproep zijn naar een vooraf ingesteld telefoonnummer.
2. Detectie: Het detecteren van onraad wordt uitgevoerd door een beveiligingscamera of door sensoren. Deze zorgen ervoor dat een afgebakend deel van de woning (binnen of buiten) gecontroleerd wordt, wanneer er iets afwijkt in de normale situatie wordt dit doorgezet naar de centrale unit. Camerabewaking komt het meeste voor vanwege de visuele informatie en uitgebreide toepassingsmogelijkheden, daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van onopvallende sensoren die licht, geluid of beweging kunnen registreren. Denk aan het openen van vensters of bij de voordeur.
3. Signalering: Nadat er een detectie heeft plaatsgevonden en dit is verwerkt door het centrale alarmsysteem, is het mogelijk dat signalering nodig is. Dit kan een alarm zijn met geluid op de locatie of met lichtflitsen. Het is mogelijk om slimme verlichting in huis automatisch in te schakelen of om een bewakingsdienst in te schakelen. Een bericht naar jouw mobiele telefoon of de buren is ook een optie.
Zelf een alarmsysteem of een elektricien inschakelen?
Er zijn volop alarmsystemen verkrijgbaar in elektronicazaken en in de bouwmarkten die je zelf kunt installeren. De vraag is of deze systemen aansluiten op de individuele behoefte, en alle onderdelen moeten op de juiste wijze worden aangesloten. Het kan voordeel bieden om het alarmsysteem door een erkende elektricien te laten installeren want:
- Elektriciens werken uitsluitend met merken en producten die zich bewezen hebben in de praktijk.
- Door een installatiebedrijf in te schakelen die werkt met een INCERT certificatie ben je gegarandeerd van een goede installatie.
- De plaatsing vindt op de juiste wijze plaats waarbij het systeem ook goed getest wordt bij ingebruikname.
- Het alarmsysteem wordt geconfigureerd volgens de individuele wensen en benodigdheden.
- Eventuele reparaties kunnen snel uitgevoerd worden door de elektricien.
- Je kunt vertrouwen op fabrieksgarantie en vaak ook nog garanties vanuit de leverancier.
- Het is zeker dat de installatie plaatsvindt volgens de wet op privacy, zo mag detectie niet verder reiken dan het privé terrein.
Meest voorkomende problemen
Naast de zekerheid van een optimaal werkende alarminstallatie is een bijbehorend voordeel de service na aankoop. Er kunnen zich namelijk (kleine) problemen voordoen die een elektricien telefonisch of op locatie kan verhelpen zoals:
- De detectie heeft een té beperkt bereik.
- De onderdelen passen niet helemaal of functioneren niet naar behoren.
- De instelling van het alarmsysteem is onduidelijk evenals de bediening na installatie.
- Wanneer kabels niet goed zijn aangesloten kan er kortsluiting ontstaan, de elektricien zal dit voorkomen.
- Als er een onderdeel defect is zit je met een standaard doe-het-zelf systeem vaak voor een lange periode zonder alarm omdat garantieafwikkeling veel tijd in beslag kan nemen. Een elektricien kan mankementen veel sneller verhelpen.
Specialisten hebben vaak onderdelen op voorraad, mocht er bij installatie een onderdeel uit de doos niet goed functioneren zal dit vaak direct vervangen kunnen worden. Dat is met doe-het-zelf systemen een stuk lastiger.
Vraag geheel vrijblijvend meerdere offertes aan bij elektriciens in de buurt via onze offerte pagina. Zo kun je verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijken om de beste keuze te maken voor een alarmsysteem.
Een goede installatie biedt zekerheid
Om een alarmsysteem op de juiste wijze te installeren zul je moeten beginnen met een goede voorbereiding. Zo moet er in kaart worden gebracht waar de zwakke plekken zich in en rond de woning bevinden en welke methode van detectie het meeste voordeel oplevert. Een bewegingssensor op basis van infrarood werkt bijvoorbeeld anders dan een mechanische sensor die het openen van een venster registreert. Daarnaast moet bepaald worden op welke wijze het alarmsignaal wordt afgegeven. Een hard signaal kan inbrekers afschrikken, met een stil alarm kun je de dader wellicht vastleggen op de camera.
Plannen met de elektricien
Het aanvragen van offertes via onze offerte pagina betekent niet dat het aanbod definitief is. Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een aanbieder zal er samen een definitief plan opgesteld worden waarbij de expert nog advies kan geven over de beste methode voor beveiliging. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse mogelijkheden om naast de woning ook de garage of de poort achter in de tuin veiliger te maken. De keten is immers zo sterk als de zwakste schakel. Ook zal in overleg worden bepaald waar een draadloos alarmsysteem het beste werkt, en wanneer het beter is om met een bekabeld systeem te werken. Een combinatie van draadloos en met kabels behoort ook tot de mogelijkheden. Een compleet alarmsysteem installeren is doorgaans in één dag uit te voeren, zo is de woning snel beveiligd volgens de wettelijke richtlijnen.
Onderhoud alarmsystemen
Wanneer het systeem op de juiste wijze geïnstalleerd en geconfigureerd is zal er weinig onderhoud nodig zijn. Toch betreft het complexe hardware en software waardoor onderhoudswerken niet geheel uit te sluiten zijn, zowel door interne als externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Draadloze apparaten die op batterijen werken, deze moeten van tijd tot tijd vervangen worden.
- Sensoren kunnen verstoord worden wanneer er stof, vocht, afval of bladeren zich in het detectiegebied bevinden of direct op de sensor.
- Lenzen van camera’s moeten schoon zijn, toetsenborden voor bijvoorbeeld een afsluiting kunnen na verloop van tijd slijtage vertonen.
- Er kunnen digitale stortingen plaatsvinden in het centrale systeem of bij de draadloze overdracht.
- Er kunnen fysieke storingen plaatsvinden door kabelbreuk of ongedierte.
- De software kan uitvallen, voorkeursinstellingen worden niet onthouden of er zijn problemen met het updaten van software of apps.
Het is in principe niet nodig om een periodiek onderhoud in te plannen door een erkend elektricien, toch is het zeker bij een compleet alarmsysteem geen overbodige luxe om de functionaliteit na te laten lopen door een specialist. Als er een ‘dode hoek’ aanwezig is wil je dit wel op tijd ontdekken. Het is ook mogelijk om bij constatering van een defect de elektricien in te schakelen. Dit zijn de voornaamste zaken die een professionele aannemer zal controleren:
- Een ongestoorde werking van sensoren en lenzen.
- Opnieuw instellen, kalibreren of reinigen van detectiemethoden.
- Controle en eventuele vervanging van batterijen.
- Controle van alle instellingen en verbindingen.
- Archiveren en/of vernieuwen van firmware.
- Registraties bij de fabrikant en/of een beveiligingsdienst controleren.
Mocht je deze controles liever zelf uitvoeren is het aan te bevelen om minimaal eenmaal per jaar het volledige systeem na te lopen. Geen alarmering wanneer dat nodig is kan van levensbelang zijn!
Kosten voor een alarmsysteem installeren
Er zijn alles-in-één alarmsystemen voor enkele honderden euro’s te koop, maar deze zijn slechts geschikt voor een individuele locatie. Voor een eenvoudig alarmsysteem met centrale unit, alarmering en detectie moet je ongeveer 1500 euro rekenen. Bij uitbreiding van camera’s en sensoren zullen de kosten verder oplopen. In de berekening komen dit soort zaken aan bod:
- Hoeveel ruimtes er beveiligd moeten worden.
- Of de beveiliging alleen bij de woning komt of ook eromheen.
- Is er hak- en breekwerk nodig om kabels te leggen?
- Hoeveel apparaten waaronder PC en mobiele toestellen moeten er ingesteld worden?
De kosten om een volledig systeem laten plaatsen start ongeveer bij 2500 euro. Vraag gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij elektriciens in de regio via onze offerte pagina.
Populaire merken alarmsysteem
- ADI
- Alecto
- Aritech
- Blaupunkt
- Bosch
- BTicino
- Chuango
- Egardia
- eTiger
- Galaxy Flex
- Honeywell
- Inim
- Jablotron
- Networx
- Panasonic
- Powermax
- Protexiom
- Risco
- Satel
- Scantronic
- Smanos
- Somfy